El Consell d'Estat va aprovar ahir per unanimitat els dictàmens en els quals dóna suport al fet que el Govern recorri davant el Tribunal Constitucional (TC) la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria de la consulta sobiranista del 9 de novembre. Segons fonts del Consell d'Estat, la reunió de la Comissió Permanent, integrada pel president, José Manuel Romay Beccaría, i els consellers permanents, va finalitzar poc abans de les nou de la nit amb l'aprovació, per unanimitat, dels dos dictàmens favorables a la presentació del recurs.

En aquest sentit, la Comissió Permanent va aprovar l'informe que va sol·licitar dissabte l'Executiu després que el president català, Artur Mas, signés el decret de convocatòria de la consulta i el remetrà al Govern. Aquest dictamen és preceptiu encara que no vinculant perquè el Govern interposi els recursos davant el TC que va anunciar també dissabte la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Amb aquest informe ja en el seu poder, el Govern aprovarà els recursos i donarà instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè els presenti davant el Tribunal Constitucional.

Serà en el Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà avui, i que estarà presidit pel cap de Govern, Mariano Rajoy, quan el Govern acordi la presentació dels recursos d'inconstitucionalitat. Una vegada que el Govern hagi presentat el recurs en el Constitucional, aquesta institució haurà de decidir quan convoca un ple extraordinari per debatre'l, ja que no hi ha cap ordinari previst per aquesta setmana.

El president del TC té entre les seves atribucions la convocatòria del ple, segons estableix l'article 15 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. També el Reglament de la institució recull, en el seu article 4, que el president convocarà el ple per pròpia iniciativa i quan ho demanin, almenys, tres magistrats. D'aquesta manera, la convocatòria del ple es farà amb tres dies d'antelació, tret que, segons el parer del president, "la urgència del cas no permeti complir aquest termini", segons la normativa.

Reacció del PSOE

Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que la signatura d'Artur Mas, és "un nou pas cap a la ruptura de la societat" catalana i espanyola, i que l'únic que provoca és "frustració". En declaracions realitzades als mitjans abans de participar en la marxa convocada per la Coordinadora Feminista amb motiu del Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament, Sánchez va assenyalar que la consulta que pretén convocar Mas "compta amb el rebuig dels socialistes", perquè està fora dels marcs de la Constitució.

Així, "davant del soroll de recursos que veurem aquests pròxims dies entre Rajoy i Mas, el que vull dir a la ciutadania catalana és que hi ha una immensa majoria de ciutadans catalans i espanyols que el que volem és obrir, renovar i canviar a millor el marc de convivència política, social, i territorial" va remarcar el líder dels socialistes espanyols.

Sánchez va afirmar també que la posició del PSOE és contrària a la celebració de la consulta sobiranista, però li va dir al president del Govern, Mariano Rajoy, que "les crisis polítiques s'ha de resoldre amb solucions polítiques". "La llei no és suficient, hem d'anar un pas més enllà. Governar no significa solemnitzar l'obvi, hi ha una crisi política que cal resoldre amb solucions polítiques i això porta a una reforma de la Constitució per definir un nou marc de convivència polític, social i també territorial", va assegurar el secretari general del PSOE.