Centenars de persones s'han concentrat davant els ajuntaments de la les comarques gironines i la resta de Catalunya convocades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per protestar contra la suspensió cautelar del TC a la consulta sobiranista.

Ciutats com Girona, Figueres, Olot o Banyoles han omplert les seves places en una iniciativa a la que s'han sumat les formacions que van consensuar la data i pregunta de la consulta del 9N, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que han cridat a participar en les concentracions convocades aquesta tarda.

La plaça del Vi de Girona ha viscut una concentració massiva d'uns 3.000 defensors de la consulta, 4.000 segons la Policia Municipal que han omplert la Rambla fins arribar al Pont de Pedra. Josep Maria Fonolleras ha llegit el manifest unitari, al que s'ha sumat el consistori gironí, que s'ha il·luminat de groc per la convocatòria.

L'himne de Catalunya ha posat el punt final a l'acte de protesta, en el que el director del festival de teatre Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha procedit a penjar simbòlicament els cartells de la campanya de la consulta. Els manifestants han cridat consignes a favor de la Independència i han viscut un dels moments àlgids de la concentració quan uns Mossos han desplegat una pancarta a la façana de l'ajuntament on es podia llegir: "Mossos per la Independència", el que ha provocat els aplaudiments dels concentrats.

En nombroses localitats de les comarques gironines s'han produït concentracions davant els edificis consistorials, com la que ha reunit a unes 150 persones a Tossa de Mar.

Concentracions a tot Catalunya

Milers de persones s'han manifestat aquesta tarda davant ajuntaments catalans per protestar contra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre cautelarment la llei de consultes i el decret de convocatòria del referèndum sobiranista del 9 de novembre.

A la plaça de Sant Jaume de Barcelona s'han concentrat unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, al crit de "volem votar", per rebutjar la suspensió del TC, una protesta que s'ha produït simultàniament en altres localitats catalanes.

La concentració s'ha desenvolupat sota una persistent pluja i han participat dirigents de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, i ha servit per iniciar la campanya a favor del 'sí' a la independència amb el lema "Ara és l'hora", impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

A l'acte han assistit, entre d'altres, el líder d'ERC, Oriol Junqueras; el coordinador general de CDC, Josep Rull; el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet; el dirigent d'UDC i secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà; el coordinador d'ICV, Joan Ferrera, i el dirigent de la CUP Quim Arrufat.

Durant la concentració a la capital catalana, l'actriu Sílvia Bel ha llegit un manifest unitari en suport al 9N, en el qual ha criticat que "l'Estat vulgui fer emmudir al poble català" a través d'un TC que té, ha dit, "total dependència del poder executiu" i "poc respectuós amb les regles democràtiques".

Al final de la manifestació, un centenar de persones amb simbologia independentista i de la CUP s'ha concentrat davant al seu de la Delegació del Govern i, en forma de protesta, han tallat el carrer Mallorca sense majors incidents.

Més de 4.000 persones, segons l'organització, i 3.500, segons la Guàrdia Urbana, han reclamat aquesta tarda davant l'Ajuntament Tarragona que se celebri la consulta del 9N.

La concentració s'ha iniciat a les set d'aquesta tarda a la plaça de la Font i la majoria de persones han acudit vestides amb samarreta groga, el color de la campanya "Ara és l'hora".

Així, s'han folrat de groc els fanals situades davant de l'Ajuntament i també s'ha penjat una estelada gegant a la façana.

A Lleida, més de 3.000 persones s'han concentrat davant la Paeria, segons els organitzadors. Els presents, vestits en la seva gran majoria amb samarretes grogues, han llançat consignes com "volem votar", "independència" i "Ros dimissió", en al·lusió a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC).

L'Ajuntament de Lleida va debatre aquest matí en un ple extraordinari dues mocions, presentades pel PSC i per CiU a favor de la consulta del 9N i del dret a decidir, però sense sotmetre a votació cap d'elles en compliment de la suspensió acordada pel TC.

Els concentrats han omplert completament la plaça de la Paeria, així com els carrers adjacents, com el carrer Major, en un ambient festiu que s'ha desenvolupat sense incidents i sense pluja.