El president de la Generalitat, Artur Mas, va titllar d'"hostil" l'actitud del Govern espanyol en recórrer la consulta del 9-N i va criticar que el president del Tribunal Constitucional reuneixi l'organisme a "velocitat supersònica" per frenar-la, encara que manté l'"esperança" que el conjunt del TC actuï com un "àrbitre de tots". Mas va indicar que en un Estat de "convicció democràtica plena" en aquests moments ja s'estaria debatent entre si cal votar "sí" o "no" en la consulta, que va insistir que no era un "referèndum encobert", com sostenia el Govern central, al qual va acusar de "no preguntar ni deixar preguntar". Mas va participar ahir en la presentació al Palau de la Generalitat del Llibre Blanc de la Transició Nacional de Catalunya, que en a prop de 1.400 pàgines recull els 18 informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) elaborats i presentats en els últims mesos. El president de la Generalitat, que va pronunciar el discurs poc abans de conèixer-se la decisió del TC, va assenyalar que el president del Tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, va tenir militància en el PP i havia manifestat una "clara animadversió" amb Catalunya.

Malgrat la decisió del TC de suspendre cautelarment la consulta, el dirigent català va manifestar que tenia "esperança" que el conjunt de membres del tribunal actuïn com un àrbitre "de tots" quan analitzin el contingut del decret i la llei de consultes. Mas va dir que caldrà veure què passa en les "pròximes dies i hores" però en tot cas va subratllar que la Generalitat estava "preparada" per defensar legalment la consulta i seguir amb els preparatius d'aquesta.

La denúncia

També va denunciar que és de "Montesquieu en estat pur" que el Govern, abans de la decisió del TC, ja sentenciés que la consulta és "il·legal": "I es queden tan amples", va afegir. Per al president català, el Govern actua de forma "hostil" contra la majoria a Catalunya en "obstaculitzar" la legalitat catalana amb els seus recursos, que segons el seu parer presenten perquè "els fa por" la resposta que puguin donar les urnes el 9-N. Va afirmar que "estem preparats per fer possible el que és necessari, i el que és necessari és votar", mentre que el Govern, en canvi, el que vol és "fer-ho impossible", quan "el que és necessari és resoldre el repte democràtic votant", va argumentar.

Per la seva banda, el president del Consell Assessor, el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, va explicar que el Llibre Blanc dóna la "informació necessària" a la ciutadania amb l'objectiu de "conèixer per poder decidir" el futur polític, sense "menysprear les dificultats" que comporten la construcció d'un nou Estat però tampoc, va dir, les "possibilitats reals" d'aconseguir aquest objectiu. Els informes, centrats essencialment en la construcció d'un Estat independent, es distribueixen en tres blocs, el primer d'ells dedicat al procés fins a la proclamació de la independència, la desconnexió del dret vigent i redacció d'una constitució catalana. El segon bloc versa sobre les "estructures d'Estat" en àmbits com l'administració tributària, el sistema de seguretat social, el poder judicial, el banco central, la seguretat interna o les infraestructures energètiques, entre d'altres. El tercer bloc se centra en les relacions internacionals i reconeixement internacional d'un eventual nou Estat.