El president del Govern, Mariano Rajoy, va protagonitzar ahir una declaració institucional al Palau de la Moncloa, al final de la qual només va acceptar tres preguntes, per confirmar que havien presentat davant el Tribunal Constitucional els recursos contra la llei de consultes aprovada per la Generalitat. Rajoy, que va recordar a Artur Mas que "estem a temps de poder redreçar el rumb" a través del diàleg dins de la llei, va assegurar que la seva postura sempre havia estat "oberta, clara i ferma, disposat a negociar" però "no hi ha hagut mai possibilitat real". Rajoy ja va avançar que si el Constitucional admetia a tràmit els dos recursos presentats -tal com finalment va passar-, "quedarà absolutament suspesa la vigència tant de la llei com del decret", i a la pregunta sobre si malgrat això Mas treu les urnes al carrer va respondre que no volia "contemplar un escenari diferent" que no fos el de complir la llei. "Complim amb la nostra obligació d'interposar un recurs contra una decisió que atempta greument contra els drets dels espanyols", va dir Rajoy abans d'assenyalar que la consulta és "contrària a la nostra Constitució" perquè "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol en el seu conjunt i una part no pot prendre decisions que afecten a tots". En la seva compareixença, va explicar que quan diu que estem a temps de poder "redreçar el rumb" es refereix al fet que, si Mas "atén" el que digui el Constitucional, es podrà "parlar d'altres coses" i va recordar que la possibilitat de reforma de la Constitució està en "el nostre ordenament", encara que l'important és "defensar la Constitució" i "a partir d'aquí es pot reformar. Ja parlarem en el futur", va subratllar. Rajoy va lamentar profundament que Mas hagi convocat una "consulta d'autodeterminació" que va "en contra de la llei, desborda la democràcia, divideix als catalans, els allunya d'Europa i de la resta d'Espanya" i que "no se celebrarà". "El pitjor és que ho sabia des del principi", va precisar el cap de l'Executiu, qui va recalcar que mentre ell sigui president del Govern "la llei es respectarà en tota la seva integritat".

Va explicar que la Constitució "es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola i qualsevol intent de dissoldre-la és radicalment contrari" a la Carta Magna. Rajoy va insistir que la Constitució és "reformable" però va explicar que "la consulta pretesa no encaixa en cap procediment que la Constitució estableix per a la seva reforma". "És fals que el dret a votar i a decidir sigui un dret que es pugui atribuir unilateralment una comunitat denegant-se a la resta de la nació", de manera que Mas, va dir, amb "el dret que pretén donar a alguns, es l'està sostraient als altres". "No hi ha res ni ningú, ni poder ni institució que pugui trencar el principi de sobirania única sobre el qual es basa la nostra convivència" perquè "res ni ningú pot privar els espanyols del dret a decidir el que és el seu país". Va assegurar que "les lleis es poden canviar" però va especificar que "sempre pels cursos democràtics establerts" perquè "el que no hauria de fer un governant responsable és buscar dreceres o subterfugis per violentar la legalitat per molt adornat que vingui de maques paraules".

Rajoy va apuntar que "qui ha posat en marxa" tot aquest procés "és responsable de les conseqüències del mateix" de la "deslegitimació injusta de les nostres institucions democràtiques o de la fractura dels llaços de germandat" que han unit a Catalunya amb la resta d'Espanya. Va lamentar que Mas hagi arribat a convocar la consulta que "va en contra de la llei, desborda la democràcia, divideix els catalans, els allunya d'Europa i de la resta d'Espanya i perjudica greument el seu benestar", a més de frustrar una part dels catalans per animar-los a participar en una consulta que "no pot veure la llum".

Preguntat per si estarà disposat a acceptar les 23 propostes que Mas va plantejar a Rajoy en l'última reunió que van mantenir en Moncloa a final de juliol, Rajoy va dir que en general estan en la línia de les que fan altres presidents autonòmics.