El president de la Generalitat, Artur Mas, no rectificarà el seu pla per consultar els catalans, per la qual cosa va advocar per "pressionar" el Tribunal Constitucional (TC) perquè aixequi la suspensió cautelar del referèndum, però sense tenir en compte la "desobediència". Mas va reafirmar d'aquesta manera el seu plantejament de consultar els catalans a la sessió de control del Parlament, en què es va començar a desplegar la llei de Consultes que, al costat del decret de convocatòria del 9-N, han estat suspesos cautelarment pel TC. Amb relació a aquest procés en la mateixa sessió plenària, la majoria de la Cambra va aprovar, amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP (86), la designació dels set membres de la Comissió de Control de les consultes populars -també la del 9-N-, en una acció amb la qual es desplega la llei de consultes del Parlament, suspesa cautelarment pel Constitucional. En senyal de protesta, PPC, PSC i Ciutadans es van negar a votar, amb els diputats populars mostrant les seves mans en alt i els de Ciutadans abandonant l'hemicicle.

En un tens debat abans de la votació, PPC i Ciutadans van sol·licitar la seva retirada de l'ordre del dia perquè desenvolupa, van advertir, una llei que ha estat suspesa pel TC, acte que, per a aquests partits suposava traspassar una "línia vermella" i una "desobediència clara" a l'Alt Tribunal. A la sessió de control prèvia a la votació de la Comissió de Control, la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, va advertir a Mas que havia de "rectificar" o dimitir o convocar eleccions perquè havia creuat una "línia vermella" i ja "no pot dir que hi haurà un referèndum el 9 de novembre". Però davant la cambra, el president de la Generalitat va mantenir la seva posició: "No rectificaré en la voluntat que el poble català voti el seu futur" mentre en el procés hi hagi "mobilització social", "pulcritud democràtica", "actitud pacífica" i unitat política, va afirmar el líder de CiU que va reprotxar a Sánchez-Camacho que faci de "portaveu" del TC i li va advertir que, malgrat els "obstacles" que puguin posar PP i PSOE al procés sobiranista català, no podran "impedir" que acabi "amb el poble català votant": "Dependrà d'aquesta Cambra, no de vostès aquesta vegada", va respondre a la líder del PPC.

Més valoracions

El diputat de la CUP Quim Arrufat va demanar a Mas que apliqui la desobediència al TC, a la qual cosa el president de la Generalitat va respondre que, històricament, "no sempre la desobediència ha portat a la victòria", i va afegir que "en aquest moment" no estava en l'"escenari" de la "desobediència civil", sinó en el de ?"pressionar" el Constitucional perquè aixequi la suspensió de la consulta. "En el que depèn de mi, aquest procés s'acaba votant i votant amb la pregunta pactada", va afegir.

A la sessió de control, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va criticar que el Govern i el TC vulguin deixar en suspens el "dret de vot", però no va preguntar a Mas sobre les mesures cautelars que adoptades pel Govern, a resultes de la sentència del Constitucional. Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va recordar a Artur Mas que "podrà comptar" amb tot el "suport" del seu partit per defensar la legalitat de la llei de consultes, suspesa pel TC, encara que no així del decret de convocatòria de la consulta del 9-N.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va reprotxar a Mas que posés data i pregunta a una consulta per a la qual "no tenia competències" i li va preguntar què farà el 10 de novembre quan no hi hagi hagut un referèndum. Per la seva banda, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va subratllar que el problema del PP és que té "fòbia a la democràcia" i actua en contra de la consulta catalana amb la "condescendència" del PSOE.