El Parlament va aprovar ahir amb els vots a favor de CiU i ERC la creació de nous impostos mediambientals, com el de l'aviació comercial, el de les nuclears o el que grava l'emissió de gasos a l'atmosfera de la indústria. El ple de la cambra catalana va realitzar el debat i la votació final del projecte de llei del Govern que crea impostos sobre l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial, sobre l'emissió de gasos i partícules produïda per la indústria i sobre les nuclears.

El projecte de llei per a la creació d'aquests impostos, que va arribar al ple amb diverses esmenes, va ser aprovat per 70 vots a favor, els de CiU i ERC, 44 abstencions -PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP- i 19 vots en contra, els del PPC. L'impost que ha suscitat més polèmica és el de les nuclears, ja que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, sol·licitat pel PPC, va considerar que no s'ajustava a la Constitució en produir-se una doble imposició, amb la taxa estatal que ja existeix sobre el valor de la producció d'energia elèctrica. Per això, CiU i ERC han decidit finalment modificar aquest impost i, en lloc de gravar la producció termonuclear de l'energia elèctrica, es gravarà l'ús de combustible nuclear per produir energia elèctrica.

L'impost sobre l'aviació, grava l'emissió d'òxids de nitrogen dels avions en vols comercials de passatgers durant les fases de rodatge d'entrada i sortida, d'enlairament i aterratge en aeròdroms de municipis declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric.