El Govern va acceptar ahir en un reial decret-llei la renúncia a la concessió del magatzem de gas Castor d'Escal UGS, participada per ACS en un 66,67 %, i fixa una indemnització per a la companyia de 1.350,7 milions, quantitat que es carregarà al rebut del gas durant 30 anys.

Segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l'import de la indemnització l'assumirà en un primer moment Enagás, empresa que actua com transportista de gas, i posteriorment el sistema gasista, és a dir, en última instància els consumidors, abonaran anualment aquest cost.

El mecanisme de pagament dissenyat és semblant al del dèficit de tarifa elèctric, però sense comptar amb l'aval de l'Estat.

Enagás Transport, filial d'Enagás, serà titular d'un dret de cobrament per part del sistema de gas amb càrrec a la factura mensual per aquests 30 anys, va explicar la companyia en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Malgrat això, el gestor gasista ja ha convingut amb diverses entitats financeres la cessió d'aquest dret de cobrament i té previst formalitzar-ho coincidint amb la publicació de la nova normativa en el BOE, previsiblement avui.

Segons explica Enagás, l'operació tindrà un caràcter neutre des del punt de vista financer, ja que no afectarà negativament els seus comptes, ni les seves ràtios d'endeutament ni altera els objectius d'inversió.

Fonts del mercat han assenyalat que els bancs que han presentat la millor oferta per quedar-se amb els drets de cobrament han estat un de sindicat format per Santander, Bankia i La Caixa.

El primer pagament serà el 25 d'abril del 2016, explica el Ministeri d'Indústria en un comunicat.

Magatzem hivernat

El magatzem de gas, situat en el subsòl del Mediterrani prop de la costa de Vinaròs (Castelló) i Alcanar (Montsià) i la construcció del qual es va paralitzar al setembre de l'any passat al detectar-se sismes a la zona que van arribar a 4,2 graus a l'escala de Richter, serà hibernat. Això suposa que no hi haurà cap injecció o extracció de gas en el subsòl, encara que aquesta situació es podrà revertir en el futur si els estudis tècnics ho aconsellen.

També Sáenz de Santamaría va dir que Castor podria desmantellar-se si es donen condicions segures per a aquesta operació.

Durant la hibernació, Enagás serà l'administrador de la infrastructura i de les seves instal·lacions associades, tasca que la companyia considera adequada, perquè s'ajusta a la seva capacitat com a gestor tècnic del sistema.

També aquesta activitat tindrà una retribució específica per part del sistema gasista, de la mateixa manera que la té la gestió d'altres infrastructures.

La vicepresidenta ha destacat que la solució adoptada pel Govern soluciona la "complexa" situació de Castor i que per a això s'ha tingut "molt present" la participació del Banc Europeu d'Inversions (BEI) en el finançament del projecte, a l'hora que ha recordat que la seva instal·lació es va decidir i va projectar al maig de 2008, amb el Govern anterior.