La presidenta del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, ha expressat avui el malestar de les entitats pel nou anunci que la Generalitat els pagarà només el 75% dels seus serveis fins a final d'any i ha afirmat que el tercer sector està cansat de finançar al govern català.

En declaracions a Efe, Guiteras ha denunciat "un tema del qual no es parla": que el govern català els deu subvencions des de fa tres anys.

El Departament de Benestar Social i Família ha comunicat avui a les entitats socials que, per la falta de liquiditat de la Generalitat, prorrogarà fins a final d'any l'impagament del 25% de les factures dels seus concerts, mesura que ja va adoptar al setembre.

Guiteras, que ha concertat una reunió amb la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, per a dijous que ve per demanar explicacions per aquest nou incompliment, ha denunciat que les entitats socials "no poden ser les que financin els problemes de liquiditat de la Generalitat".

Guiteras ha explicat a Efe que pensa demanar a Munté quin és el calendari de pagament que tenen previst "perquè el que avui han anunciat és el calendari d'impagaments".

"Ja sabíem que d'aquí a final d'any els comptes de la Generalitat seran difícils, però no pot ser el tercer sector social financi la liquiditat de la Generalitat, que hauria de tenir l'atenció a les persones com a prioritat", ha dit la presidenta de la Taula del Tercer Sector, que agrupa gairebé 4.000 entitats socials.

Guiteras ha explicat a més que l'impagament afectarà tot el sector, i no només a les residències i centres juvenils, com havia passat al setembre.

"Ara ens han dit que tampoc no cobraran el 100% les entitats dedicades a drogodependències, salut mental i VIH, i a totes les modalitats, de manera que la situació és molt pitjor que al setembre", ha declarat Guiteras.

Encara que Benestar Social s'ha compromès a ser proporcional i pagar ara el 100% a les entitats que al setembre van cobrar només el 50% i que l'impagament no sigui lineal, les entitats socials han mostrat la seva preocupació "per la suma d'impagaments".

"Hi ha una cosa de la qual no es parla, que són les subvencions, però la Generalitat no només incompleix els pagaments de contractes i convenis sinó de les subvencions, que és un tema ocult, profund i important, perquè Benestar Social acumula retards de tres anys i l'últim any no ha pagat cap subvenció concedida, i aquest és un tema de què no es parla", ha revelat Guiteras.

Encara que la presidenta de la Taula del Tercer Sector ha reconegut que existeix "preocupació" en el Departament de Benestar Social, ha subratllat que "aquest tipus de decisions deixa les entitats en una situació de precarietat, unes entitats que estan finançant contínuament a la Generalitat, i no pot ser que vulguin resoldre els seus problemes de tresoreria amb el tercer sector, que hauria de ser una prioritat perquè són serveis a les persones".

"Aquest impagament són retallades encobertes, les entitats acaben ofegades per aquest tipus de decisions", ha abundat Guiteras.

Guiteras ha avançat que si de la reunió de dijous que ve amb les consellera Munté no treu un compromís ferm, sol·licitarà una altra entrevista amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per convèncer-lo que "l'atenció a les persones ha de ser una prioritat" i que els ingressos de la Generalitat també s'han de repartir segons les prioritats del Govern "que no són l'atenció a les persones".