La majoria de sindicats i associacions d'estudiants de Catalunya, agrupats en la plataforma Estudiants 9N, han convocat una vaga de 48 hores a les Universitats i a Secundària que va començar ahir i continua avui. L'objectiu dels joves és aturar les classes en senyal de protesta per la "prohibició" del Tribunal Constitucional de celebrar la consulta del 9-N. Ahir, l'entrada a les facultats del Barri Vell de la Universitat de Girona estava barrada amb tanques i, des de primera hora, els piquets informatius estaven presents tant en aquest punt com a l'Escola Politècnica Superior.

Els estudiants reclamen el dret a votar i, per aquest motiu, dimarts a la nit van celebrar assemblees que van culminar amb acampades i han dissenyat actes a les diferents facultats universitàries per fer palès el seu malestar amb la decisió de l'alt tribunal i evidenciar el seu compromís amb el dret a decidir. L'acte central de la protesta d'ahir va consistir en concentracions, al migdia, davant els ajuntaments de diversos municipis.

A Girona, des de primera hora

La reivindicació es va deixar sentir des de primera hora del matí a la Universitat de Girona, especialment al campus del Barri Vell. Una trentena d'estudiants van passar la nit de dimarts a dimecres a la facultat de Lletres i Turisme, que ahir al matí estava tancada. També es va bloquejar l'accés a la biblioteca, un fet que va provocar les crítiques d'algun professor a través de la xarxa social Twitter. Tres estudiants repartien fullets informant de la vaga i s'estaven assegudes davant la porta per impedir que l'activitat a les aules es reprengués. A la facultat d'Educació i Psicologia la situació era similar. Dues tanques d'obra barraven el pas a l'entrada de la facultat i els treballadors de l'edifici es van haver de quedar fora i van expressar el seu malestar per aquest fet.

A la resta de campus de la Universitat de Girona, la vaga no va tenir la mateixa incidència. Al campus centre -on hi ha Medicina i Infermeria- es van fer classes amb tota normalitat i al campus de Montilivi només hi va haver afectacions en algunes classes de primera hora, a la Politècnica.

Un dels representants de l'Assemblea de Facultats de la UdG, Adam Figueras, va qualificar "d'intolerable" l'actitud del Tribunal Constitucional per haver tombat la Llei de Consultes i el decret de convocatòria, motiu pel qual va fer una crida a la desobediència. A més, Figueras va manifestar que de la mateixa manera que es parla d'una unitat política també cal "unitat social" i que els estudiants i tot el professorat han de ser part del procés. Aquesta darrera nit, els estudiants han tornat a dormir a la facultat de Lletres i, entre d'altres activitats, per avui està prevista una manifestació que sortirà a les 11 del matí de davant del rectorat.

Pel que fa a Secundària, el seguiment de la protesta va ser poc significatiu. En alguns instituts de Girona es van organitzar xerrades, en d'altres es preveu que avui se saltin classes i en llocs com Olot els joves es van fer veure a la via pública, ja que un centenar d'estudiants van tallar el carrer Mulleras durant una mitja hora.

Altres mobilitzacions

A Barcelona, prop de 500 estudiants d'educació Secundària es van manifestar pel centre de la ciutat per reclamar la celebració de la consulta sobiranista del 9 de novembre, en un acte festiu i reivindicatiu en el qual no es va registrar cap incident.

També pel que fa a la capital catalana, més de mig centenar de joves van passar la nit de dimarts a dimecres tancats a diverses universitats.

A l'altre extrem de Catalunya, el seguiment de la vaga estudiantil contra la suspensió cautelar de la llei de consultes va començar ahir a la Universitat de Lleida amb un seguiment mínim per part de l'alumnat.

La Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat va informar que, ahir, la vaga va afectar l'activitat acadèmica d'algunes facultats de les universitats de Barcelona, Autònoma, de Girona i de Lleida.