Els partits del bloc sobiranista (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) segueixen mantenint contactes per buscar una sortida que permeti celebrar la consulta del 9-N tal com van acordar i en els termes coneguts públicament. Després de la fotografia conjunta del president català, Artur Mas, amb els líders de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP després d'una reunió maratoniana al Palau de la Generalitat divendres passat, els contactes entre els partits participants han seguit els últims dies de forma discreta. Aquesta discreció va arribar al punt ahir que es filtrés primer una nova "cimera" del bloc sobiranista per avui i que, posteriorment, quedés en suspens. En aquesta línia, fonts de l'executiu català van apuntar que podia ser que se celebri una reunió o que finalment no tingui lloc. Tot això va coincidir amb la publicació de diverses informacions periodístiques que apuntaven que la Generalitat es podria estar plantejant celebrar una consulta alternativa a la suspesa per al 9-N.

En tot cas, el Govern de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP mantenen contactes amb l'objectiu de desplegar els mecanismes que garanteixin les condicions democràtiques per poder celebrar la consulta. Malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) manté la suspensió sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va afirmar que l'únic escenari sobre el qual està treballant el govern català és el de la celebració el pròxim 9 de novembre de la consulta "en els termes que són coneguts públicament". I aquests són la convocatòria i organització de la consulta per part del Govern de la Generalitat, sense perjudici que els ajuntaments i entitats de la societat civil puguin tenir el seu paper, encara que en tot cas de rang de col·laborador. Però el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va afirmar que veia "molt complicat" que la consulta sobiranista la puguin convocar i organitzar els ajuntaments. En aquest context, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va paralitzar els preparatius de la consulta del 9-N, mentre que el de Reus, Carles Pellicer (CiU) els manté.

El calendari

En tot cas, les quatre forces sobiranistes hauran d'acordar en els pròxims dies com garanteixen les "condicions democràtiques" per celebrar la consulta quan, a un mes vista de la data, continua suspesa cautelarment pel TC. Els partits del bloc sobiranista i el Govern van coincidir ahir a dir que volen celebrar la consulta el 9-N tal com es va acordar des d'un principi, descartant així consultes alternatives o succedanis per aquella data organitzats per ajuntaments o entitats de la societat civil.

El vicesecretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, va assegurar que el seu partit "no contempla" la possibilitat de substituir la consulta oficial pactada per al 9-N entre la majoria de partits catalans per "qualsevol consulta descafeïnada" no organitzada des de les institucions. En la mateixa línia, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va dir que no acceptaran "succedanis" ni tampoc un referèndum "devaluat", cosa que va considerar que seria "un error i una falsa sortida" a la situació actual. Per al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, una possible consulta alternativa a la suspesa pel Constitucional seria una "burla" i només un "divertiment", però no tindria "efecte polític ni jurídic" i no seria "democràtic". PPC i Ciutadans (C's) van ironitzar sobre la possibilitat que es pogués substituir el referèndum del 9-N per una "consulta de costellada" o de "patxanga" organitzada per entitats ciutadanes i sense cap tipus de validesa oficial.