La consulta alternativa que Artur Mas va anunciar ahir té unes condicions que, pel que se sap fins ara, disten de les establertes en el decret del 9N que va signar el mateix president i que el Constitucional va suspendre cautelarment. L'original estava convocada per un decret que s'emparava en la llei de consultes del Parlament i que detallava tots els aspectes del seu desenvolupament, com els terminis d'inscripció en el registre de participants, la campanya d'informació, les preguntes i el pressupost. En canvi, en l'alternativa que el president de la Generalitat va plantejar ahir s'usa com a paraigua legal "marcs legals preexistents" a la llei de consultes. Mas no va donar detalls, però va subratllar que la Generalitat té la "competència genèrica" d'impulsar la "participació ciutadana". El tripartit va aprovar una llei de consultes populars que està en vigor, a la qual es podrien acollir.

D'altra banda, la consulta del 9N no havia de ser vinculant però havia d'obrir un procés de negociació amb l'Estat sobre una eventual independència de Catalunya, en cas que guanyés el sí. Ahir, Mas va deixar clar que la consulta alternativa té validesa, però que la "definitiva" hauria de ser unes eleccions en format plebiscitari perquè la comunitat internacional les vegi com un referèndum.

Pel que fa a la participació, Mas va indicar que hi podran participar de forma presencial els majors de 16 anys, amb un DNI i residència a Catalunya. Està per veure què passarà amb els immigrants amb residència legal des de fa més d'un any i sense DNI i amb els catalans que viuen a l'estranger, que segons el decret inicial podien votar si s'inscrivien prèviament. Quedarien exclosos els catalans amb residència a altres llocs de l'Estat, com ja passava en la consulta original. A diferència de la primera, en la nova no hi haurà un cens previ, sinó que es crearà quan el ciutadà vagi a votar, al local de la Generalitat al qual sigui adscrit.

La votació se celebrarà el 9 de novembre i els resultats del recompte es difondran l'endemà, el dia 10, mentre que en la consulta inicial es va donar per fet que el resultat es donaria a conèixer la mateixa nit del 9N.

Pel que fa a la pregunta, es manté la doble que al desembre van acordar el Govern de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.