El Govern de CiU ha acceptat una sèrie de propostes de la CUP amb la intenció de restablir una "unitat tècnica" del bloc sobiranista per desplegar el 9-N. Després del suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural al procés participatiu del 9-N a canvi que es convoquin eleccions plebiscitàries en menys de tres mesos, les forces sobiranistes van realitzar ahir moviments per recuperar el consens que es va perdre quan el president Artur Mas va canviar la consulta original per un succedani que el Govern vigila. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va avisar que si el fitxer creat pel Govern per a aquesta consulta alternativa fos un procediment que es troba fora del marc constitucional, l'Executiu ho impugnarà.

Per intentar reconstruir el consens esquerdat en el bloc sobiranista, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va comparèixer per anunciar un "preacord" amb la CUP pel 9-N, per al qual ja hi ha més de 25.000 voluntaris inscrits.

El Govern ho veu com un pas per construir una "unitat tècnica" en el bloc sobiranista, perquè serviria per desplegar el 9-N malgrat les diferències polítiques quant al format de la consulta. El conseller va explicar que la unitat és "tècnica" perquè, d'aquesta manera, és "compatible" amb la posició "política" que tenen les forces polítiques al voltant de la consulta alternativa del 9-N, que va ser rebutjada per ERC, ICV-EUiA i CUP.

Preguntat per quina posició tenen en aquest moment ICV-EUiA i ERC sobre aquest preacord, Homs va subratllar que hi havia hagut "converses prèvies en un sentit ampli", sense oferir més detalls, però va recordar, en al·lusió al president d'ERC, Oriol Junqueras, que hi havia republicans que s'havien apuntat de voluntaris per al 9-N.

El conseller de Presidència de la Generalitat va evitar criticar el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, per dir que no anirà a votar el 9-N: "Herrera és molt lliure de dir que no anirà a votar, com també ho ha dit -la presidenta del PPC- Alicia Sánchez-Camacho; no s'obliga ningú". Homs va subratllar que "a Madrid -en al·lusió al Govern de l'Estat- ens volien fer callar la boca", però el Govern s'ha compromès a "fer possible" el 9-N, que ha dit que està "convençut que sortirà bé", i a partir d'aquí "cadascú que actuï en conseqüència" si vol o no acudir a votar.

Homs va enumerar 10 punts preacordats amb la CUP: crear un òrgan tècnic amb membres de diferents partits; comprovar diàriament i in situ l'operativa del 9-N; activar una comissió de control i desplegament de la consulta, la campanya institucional i les comissions territorials; i garantir la pluralitat i representativitat de les comissions. També compartir totes les campanyes institucionals que s'hagin de fer els pròxims dies; detallar l'operatiu de forma comprensiva; i dissenyar un cronograma de les fases de desplegament consulta. També vehicular l'apel·lació al fet que acudeixin al 9-N observadors internacionals; i garantir i promoure campanyes de debat per tot Catalunya amb la col·laboració del món local.

Els últims punts són que el Govern assumeix formalment i per escrit el compromís amb la ciutadania amb la cita a les urnes del nou de novembre; es fa responsable de qualsevol incidència; i, finalment, davant de qualsevol alteració substancial, assumeix la responsabilitat "única" i es compromet a debatre totes les opcions i alternatives.

La rectificació

La CUP va matisar que no havia arribat a cap "acord bilateral" amb CiU, sinó que el Govern havia acceptat vuit de les onze mesures que havia plantejat en el marc d'una "proposta coordinada i comunicada també amb ERC i oberta a ICV". Segons la CUP, l'executiu de Mas havia rebutjat una proposta seva, la relativa a la creació d'una "Conselleria de la Consulta", i havia reformulat dos punts que feien al·lusió a la desobediència i a decisions unilaterals si l'Estat impedeix el 9-N.