El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat onze imputats, set d'ells empresaris, i 27 testimonis en la seva causa sobre l'origen de la fortuna a l'estranger de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, i ha demanat a sis bancs d'Andorra el bloqueig dels seus comptes. Els imputats per delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil estan citats el pròxim 12 de novembre i, entre ells, figuren empresaris de societats que van pagar a Pujol Ferrusola per treballs que la Policia creu inexistents i familiars de la seva exdona Mercè Gironés, també imputada en el cas.

Així, el jutge ha citat els empresaris Carlos Sumarroca Coixet i el seu fill Carlos Sumarroca Claverol, així com el conseller delegat de Copisa -empresa que va facturar nombrosos treballs a Pujol Ferrusola- Xavier Tauler Ferre.

Altres dos empresaris imputats són Gustavo Buesa Ibáñez i Josep Mayola Comadira, que van ser socis del primogènit de Pujol en Gestió i Recuperació de Terrenys, adjudicatària de contractes públics que va pagar a Pujol Ferrusola per treballs qüestionats pels investigadors. El jutge ha citat també a A.G.K., vinculat a les empreses Famguega i Life Mataro, que segons un informe policial va pagar "milionàries comissions" al fill de Pujol per intercedir en adjudicacions, i a Luis Delso Heras, del Grup Isolux, que el va contractar per a serveis sospitosos. També hauran d'acudir a l'Audiència Nacional Ramón Gironés Pages, Ramón Gironés Riera i Mercè Riera Anglada, germà, pare i mare de l'exdona de Pujol Ferrusola, respectivament.

Els testimonis

Testimonis van assenyalar al pare de Mercè Gironés com la persona que va acudir a cobrar una comissió del 3% per intermediar en la venda d'unes finques, quantitat que havien de pagar a Mercè Riera Anglada i a un altre dels imputats, l'arquitecte urbanista Xavier Corominas Riera. En un acte en el qual acorda una bateria de diligències, Ruz cita als imputats per la seva "presumpta participació i cooperació amb l'investigat, Jordi Pujol Ferrusola, en determinades operacions mercantils que han anat sent investigades". Pujol Ferrusola va declarar davant del jutge com a imputat el passat 15 de setembre, quan va negar haver percebut comissions per intercedir en adjudicacions públiques i va defensar que els cobraments milionaris que va rebre de diverses empreses concessionàries d'obra pública van respondre a treballs reals i no ficticis.

En l'acte, Ruz també acorda ampliar la comissió rogatòria cursada a Andorra perquè la Banca Privada Andorrana remeti tota la informació relativa a l'operació documentada el passat 4 d'agost per la qual Jordi Pujol Ferrusola va disposar de 2,4 milions d'euros a favor d'una societat editorial mexicana, "informació que havia estat oculta a la instrucció" fins ara. Ruz acorda el bloqueig del compte en aquesta entitat des de la que es va realitzar aquesta operació i remet comissió rogatòria a les autoritats de Mèxic a fi que identifiquin el compte bancari en el Banc Santander en la que van ser ingressats aquests fons. Requereix també a les entitats Crèdit Andorra, Bancsabadell d'Andorra, Banca Privada d'Andorra, Mora Banc, Mora Banc Grup i Andbank "el bloqueig preventiu i immediat de tots els comptes" en què siguin titulars, tinguin poders de disposició o siguin representants Pujol Ferrusola i la seva exdona.

Pujol nega els comptes

Per altra part, Jordi Pujol va negar ahir tenir comptes a Liechtenstein, després que un jutge d'aquest país li hagi obert una investigació per blanqueig de capitals, en una causa que la defensa de l'expresident de la Generalitat creu que ha estat induïda per la Policia Nacional i que tindrà curt recorregut. "No tinc comptes a Liechtenstein, ni els he tingut mai. I no els diré res més", va respondre Jordi Pujol a les portes de casa seva al carrer General Mitre de Barcelona.

Pujol va reaccionar així a la informació, coneguda dimarts, que un jutge de Liechtenstein li ha obert unes diligències per blanqueig de capitals, per la qual cosa a través de la Interpol ha demanat a la justícia espanyola que l'informi dels antecedents de l'expresident català i de les causes que tingui obertes a Espanya. La petició del jutge de Liechtenstein ha estat tramitada a través de la Interpol.