La jutgessa que investiga el suposat frau en les obres del Dic Est del Port de Barcelona ha acabat la instrucció i ha enviat a judici 13 persones pels delictes d'estafa, contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil. La investigació va arrencar el 2010 quan es va sospitar que la Unió Temporal d'Empreses guanyadora del concurs d'adjudicació hauria inflat el preu de les obres en 35 milions mitjançant factures falses que intentaven justificar el sobrepreu amb pedres i roques que no es van arribar a comprar ni col·locar mai. Entre els acusats hi ha responsables de la UTE (la formaven Construccions Rubau, Ferrovial, FCC i Copisa), de l'Autoritat Portuària de Barcelona i d'empreses proveïdores.

En la interlocutòria, la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona manté l'acusació contra tretze dels imputats, però l'aixeca contra cinc, entre els quals destaca l'exsubdirector general d'Infraestructures de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB) Rfael Escutia. També es va desimputar el director general de Construccions Rubau, Andrea Rossignani.

L'any 2001, l'APB va adjudicar a l'UTE formada per FCC, Construccions Rubau, Ferrovial i Copisa les obres del Dic Est per valor de 165 milions d'euro, 83 dels quals aportats per la Unió Europea. Poc després el preu es va incrementar fins als 197 milions d'euros. En contra del que deia el contracte, l'UTE va cobrar al Port de Barcelona la construcció de dues esplanades per emmagatzemar i construir els blocs de formigó necessaris per fer el dic. A més, per fer les dues esplanades, l'UTE va utilitzar materials procedents d'enderrocs, cosa que li va suposar ingressos extres.

Les empreses constructores també van cobrar del port un total de 35 milions pel suposat subministrament de material d'escullera, que hauria aportat l'empresa Coterras. Tot i així, el material aportat era procedent d'enderrocs, cosa que el feia d'una qualitat molt inferior i no apte per a un dic. Per justificar l'aportació de Coterras, aquesta empresa va presentar diverses factures falses realitzades per altres empreses que suposadament li donaven les pedres. En teoria, l'UTE va comprar 865.000 tones de pedres a Coterras, que li va cobrar 7,4 milions.

De fet, la magistrada també acusa Coterras de defraudar més d'un milió d'euros en l'IVA dels anys 2004 i 2005 amb aquestes factures falses. Per això, la jutgessa manté com a processats el director d'obres de l'APB, Xavier Martí U., predecessor d'Escutia, José Antonio R.C., director de l'UTE, Ramon Valero, apoderat de Rubau; David E., cap d'obres de Ferrovial, Luis R.P., administrador de Coterras, i Esteban C., administrador també de Coterras, entre d'altres.

Fonts de Construccions Rubau van explicar que la investigació judicial se centra en la UTE -de la que només tenen una participació del 25%-, i en les persones que en formaven part, i no en la constructora gironina.