ERC incrementa la diferència respecte a CiU en el darrer baròmetre publicat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Els republicans obtindrien entre 38 i 39 escons, assolint el 23,2% dels vots, deixant enrere a la federació nacionalista, que baixaria fins els 32-33 escons amb el 19,4% dels vots. El pronòstic que fa el CEO atorga en tot cas la majoria absoluta a la suma d'aquestes dues formacions. En tercer lloc se situaria el PSC, amb l'11,2% dels vots i entre 14 i 16 diputats, seguit pel PPC, que es quedaria amb el 8,6% dels vots i entre 11 i 13 diputats. Podemos confirma el seu creixement a Catalunya i assoliria entre 10 i 11 escons, per davant d'ICV-EUiA, C's i CUP, tots tres entre 8 i 9.

La tendència a l'alça d'ERC a les enquestes és un continu des de les eleccions al Parlament del 2012. Els republicans guanyarien les eleccions si se celebressin demà, segons pronostica el baròmetre del CEO. A més, aconsegueixen eixamplar la diferència amb el seu immediat perseguidor, CiU, que el mes d'abril se situava fins i tot lleugerament per sobre. La 'cuina' del CEO atorga 38-39 escons per a ERC (actualment en té 21) i rebaixa a 32-33 els de la federació nacionalista que, en la legislatura en curs compta amb 50. L'estimació de vot per ERC supera en 4 punts a CiU (23,2% contra 19,4%) i la diferència encara és més gran si només és té en compte la intenció directa de vot (21,4% conta 13,8%).

"La distància entre CiU i ERC s'ha eixamplat", ha recordat el director del CEO, Jordi Argelaguet, durant la roda de premsa de presentació del baròmetre. Un dels elements que ajuden a entendre el 'sorpasso' dels republicans és, en opinió d'Argelaguet, el transvasament de potencials votants entre les dues formacions polítiques. De fet, la suma de diputats entre CiU i ERC sempre ha estat a l'entorn del 70-72 diputats, fet que es tornaria a repetir en unes noves eleccions, però amb l'ordre dels partits invertit (fins ara sempre ha guanyat CiU).

Un 13,6% de les persones que van votar CiU en les eleccions del 2012 passaria ara a les files d'ERC, que manté una fidelitat molt alta dels votants que ja li van fer confiança en les darreres eleccions al Parlament. Els republicans també reben suports importants entre els antics votants d'ICV-EUiA (6,5%) i entre l'abstenció (9,1%). Pel que fa a CiU, en canvi, pràcticament no guanya vots de cap altre partit, tot i que manté indecís un 13,6% del seu electorat tradicional.

La tercera força política al Parlament seria el PSC. El CEO pronostica entre 14-16 escons per als socialistes amb un 11,2% d'estimació de vot. La intenció directa del PSC se situa en el 5,8%. Els socialistes perdrien, per tant, entre 4 i 6 diputats, però es mantindrien en la tercera posició a l'hemicicle. Immediatament per darrera se situa el PPC, que baixaria dels 19 diputats actuals a una forquilla d'entre 11 i 13, gràcies a una estimació de vot del 8,6%.

La cinquena força al Parlament seria Podemos, confirmant les bones perspectives electorals. La formació de Pablo Iglesias se situaria amb 10-11 diputats i un 8,5% de l'estimació de vot. De fet, en intenció directa, amb un 6,2% Podemos puja a la tercera posició -empatat amb la CUP-, només per darrera d'ERC i CiU. Per darrera de Podemos hi ha un triple empat a 8-9 escons entre ICV-EUiA (7,2% estimació de vot), C's (7%) i CUP (6,5%).

Argelaguet ha deixat clar que el baròmetre del CEO ha tingut en compte únicament l'esquema clàssic d'eleccions i no pas el d'unes hipotètiques eleccions plebiscitàries que, com ell mateix ha dit, no se sap en què consistirien ni quins partits i coalicions s'hi presentarien.

Fenomen Podemos

Més enllà del 'sorpasso' d'ERC a CiU, l'altra notícia destaca que deixa l'enquesta del CEO és la irrupció amb força de Podemos al Parlament. Tot i que encara no té una estructura organitzada a Catalunya, el partit de Pablo Iglesias passaria a la cinquena posició a l'hemicicle amb 10-11 diputats i amb perspectives de continuar creixent durant els propers mesos.

El gruix dels vots d'aquesta nova formació política arriba de l'abstenció. El director del CEO ha subratllat que un 8,7% de les persones que no van anar a votar el 2012 votarien ara per Podemos, fet que significa milers de nous votants potencials. L'altre gran recapte de vots l'aconsegueix dels partits de l'esquerra. Un 11,7% dels votants d'ICV-EUiA i un 11,4% dels del PSC afirmen que en cas d'eleccions al Parlament canviarien el seu vot pel de Podemos. També un 11,7% de les persones que afirmen haver votat a C's, tot i que en nombres absoluts significa un volum inferior de persones.

ERC guanyaria també al Congrés dels Diputats

Tot i que amb una diferència menor que al Parlament, ERC també seria la força més votada en unes eleccions al Congrés dels Diputats que, de no avançar-se, estan previstes per a la tardor del 2015. Els republicans assolirien entre 12 i 13 diputats, incrementant de forma significativa els 3 que té actualment. ERC obtindria el 21% dels vots, tres punts per sobre de CiU, que amb el 18% s'hauria de conformar amb 10-12 escons (en té 16 en la present legislatura). El PSC seria la tercera força amb un 15% dels vots i entre 8 i 9 escons i, per darrera dels socialistes, ja arribaria Podemos, amb el 14% dels vots i 7-8 diputats.

El PPC, amb un 11,1% en estimació de vot i 5-6 escons vindria a continuació. ICV-EUiA perdria bona part dels suports que va aconseguir el 2011 -especialment en benefici de Podemos- i se situaria amb el 5,1% dels vots i 2 diputats. En cas de presentar-se a les eleccions espanyoles, la CUP podria tenir garantir un escó, amb el 3,8% dels vots, mentre que el CEO dubta que C's l'assoleixi, ja que pronostica que aconseguirien un 2,5% els vots (0-1 diputats).

Bosch, Fernández i Junqueras aproven. Mas suspèn.

Només hi ha tres polítics catalans que aconsegueixin més d'un 5 en la valoració de líders. Els republicans Alfred Bosch (5,63) i Oriol Junqueras (5,53) i el portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández (5,58). Tots tres aproven entre els votants d'ERC, CiU i CUP i Junqueras i Fernández també ho fan entre els votants d'ICV-EUiA.

La resta suspenen tots, inclòs el president de la Generalitat, Artur Mas, que obté un 4,77 de nota mitjana, tot i que és molt ben valorat (7,92) entre els votants de CiU i també entre els d'ERC (6,52).

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, està per sobre de Mas, tot i que també suspèn amb un 4,84 i per sota se situa el portaveu dels ecosocialistes a Madrid, Joan Coscubiela, amb un 4,71.

No arriba al 4 el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, un polític que, com ha recordat Argelaguet, ocupava tradicionalment les primeres posicions del rànquing. El president d'Unió obté un 3,85 de nota mitjana i només els votants de CiU l'aproven pels pèls (5,12). "En el conjunt de la mostra està baixant molt", ha explicat el director del CEO.

També suspenen el primer secretari del PSC, Miquel Iceta (3,64), el candidat socialista a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni (3,55) -cap dels dos aprova ni entre els votants del PSC-, el president de C's, Albert Rivera (2,57), que no obstant aconsegueix un notable (7,57) entre els votants del seu partit, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández (1,95) i la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho (1,51). En aquests dos últims casos sí que aproven entre els votants del PPC amb un 5,59 i un 6,5 respectivament.