El president català, Artur Mas, ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat per estudiar accions jurídiques contra el Govern central, al qual acusa de "fer el ridícul", per exercir un "abús de poder i de dret" en usar el Constitucional en contra del 9N, del que manté els preparatius.

"El que pretén parar el Govern central no es pot parar perquè volen prohibir una cosa que no estem fent", ha afirmat Mas, que ha remarcat que aquest procés "és imparable".

Mas ha comparegut a la sala de premsa del Palau de la Generalitat per reaccionar a la decisió del Govern central d'impugnar al Tribunal Constitucional el procés participatiu del 9 de novembre

El president ha afirmat que les accions legals contra el Govern central, que busquen protegir les competències en autogovern, s'haurien d'exercir abans del 9 de novembre i dins de l'ordenament jurídic espanyol que, segons Mas, el Govern "no està respectant" quan practica aquest "abús de poder" al recórrer al Tribunal Constitucional per suspendre de nou el 9N.

El president català ha justificat les accions legals per defensar les competències de la Generalitat en participació ciutadanes sobre els que es recolza per organitzar la jornada del 9N.

Mas ha explicat que el Govern "completarà" l'operatiu de la cara al procés del 9N, els preparatius del qual estan "pràcticament acabats", per estar, ha dit, "plenament preparats" per a aquesta data.

També ha explicat que es reserva l'opció de convocar de forma urgent el Pacte Nacional pel Dret a Decidir en els pròxims dies.