El Consell d'Estat considera que la consulta alternativa que el president de la Generalitat, Artur Mas, pretén dur a terme el 9-N "eleva, si és possible" la gravetat de la qual va ser suspesa pel Tribunal Constitucional perquè "s'ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals". Aquest és un dels arguments del dictamen que va aprovar ahir per unanimitat la Comissió Permanent del Consell d'Estat, elaborat a petició del Govern central per a la impugnació davant el Tribunal Constitucional de la consulta. El dictamen, afirma que el fet que Mas o l'Executiu català no hagin aprovat un decret de convocatòria del "procés de participació ciutadana" de cap manera impedeix "apreciar l'existència d'un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat". També considera que l'objecte i elements essencials de la nova consulta són "substancialment idèntics" als de la que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

"Lluny d'atenuar els vicis d'inconstitucionalitat de què peca el procés, eleva si és possible la gravetat d'aquests", afirma el Consell d'Estat. Així, argumenta que la consulta alternativa no té garanties constitucionals com són la neutralitat dels responsables del procés i la prèvia determinació de l'univers de votants, "sent així que la inobservança de tals garanties atenta contra la llibertat i la igualtat del sufragi que és regla habitual de qualsevol sistema democràtic". Els membres del Consell d'Estat afirmen que el fet que Mas no hagi signat aquesta nova convocatòria també "evidencia un propòsit d'eludir el control de la jurisdicció constitucional". Afegeixen que la convocatòria per part d'una autonomia, sense l'autorització de l'Estat, d'un procés de participació ciutadana que, "alterant la seva naturalesa", cridi a l'exercici del vot "peca d'un vici d'inconstitucionalitat, qualsevol que sigui l'objecte d'aquest procés", argumenta.

Més arguments

Recalquen que queda fora de les competències autonòmiques qualsevol qüestió que afecti la indissoluble unitat de la Nació espanyola, recollida en la Constitució. El dictamen al·ludeix a declaracions del president català sobre les diferències entre la consulta suspesa pel TC i el procés que pretén ara dur a terme i assenyala que, en elles, "es posa de manifest un propòsit no dissimulat sinó explicitat de manera oberta i pública d'eludir no només la suspensió ja decretada", sinó evitar "futures impugnacions" del Govern davant aquest òrgan. També assegura que es fa patent la seva "consciència" sobre l'"antijuridicitat" de la seva conducta i recalca que queda acreditada la "identitat" entre la consulta suspesa pel TC i la que ara, "sota nom diferent", vol realitzar la Generalitat.

La Comissió Permanent del Consell d'Estat va aprovar per unanimitat el seu informe -preceptiu però no vinculant- a favor d'aquest recurs després que el Govern sol·licités el seu dictamen per la via d'urgència. D'aquesta manera, el Consell de Ministres debatrà avui mateix la possible impugnació, si bé el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, no ha revelat si la decisió s'adoptarà a la reunió.