L'atur és la principal preocupació dels catalans, segons l'últim baròmetre d'opinió política elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), encara que baixa gairebé 9 punts respecte a l'enquesta del mes d'abril passat i augmenta en canvi la insatisfacció amb la política. Segons l'últim baròmetre del CEO de la Generalitat, el 58,7 % dels enquestats fixen com a principal preocupació l'atur i la precarietat laboral -en l'anterior sondeig era del 67,4 %-, mentre que, en segon lloc, se situa el funcionament de l'economia, amb un 40,3 % en comparació al 35,1 % anterior. En tercera posició queda la insatisfacció amb la política (37,1 per cent), que augmenta 3,6 punts respecte a l'últim baròmetre del CEO del mes d'abril passat.

En ple debat sobiranista, les relacions Catalunya i Espanya se situen en quart lloc en el llistat de problemes per als ciutadans catalans, amb un 23,9 %. A més, l'enquesta també reflecteix que la mostra valora de manera "molt dolenta" i "dolenta" la situació política a Espanya, amb un 47,2 % i 42,9 %, respectivament. En canvi, la situació política a Catalunya és considerada "dolenta" per a un 45,1 % dels enquestats i "molt dolenta" per a un 17,4 %. D'altra banda, el baròmetre mostra la baixa satisfacció pel funcionament de la democràcia que hi ha a Catalunya, on un 32 % dels enquestats assegura sentir-se gens satisfet i un 52,5 % poc satisfet. En l'enquesta també es pregunta als ciutadans que especifiquin quin tipus de relació prefereixen que tingui Catalunya amb l'Estat. Aquí, l'opció independentista també és la majoritària, amb el 45,3%, seguida d'una comunitat autònoma (23,4%) i un estat dins una Espanya federal (22,2 per cent).

El director del CEO, Jordi Argelaguet, va destacar que, des del 2012, mig milió de catalans s'han fet independentistes en funció del que es desprèn de les enquestes. I la majoria d'aquests nous independentistes assegura que el principal motiu que els ha fet donar el pas és "l'actitud i els comentaris del govern espanyol cap a Catalunya" (42%), seguida de "l'economia i els impostos mal repartits" (13,4 per cent).

La tendència

Pel que fa l'evolució de la situació política a Catalunya, el 35,1 per cent dels enquestats considera que està pitjor que fa un any mentre que un 45,9 per cent creu que està igual i tan sols un 15,9 per cent considera que ha millorat. Les xifres canvien quan es pregunta als enquestats si creuen que la situació política de Catalunya millorarà, es quedarà igual o empitjorarà d'aquí a un any. Segons recull l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, tres de cada deu enquestats considera que millorarà, mentre que el 22,7 per cent és més pessimista i considera que la situació política empitjorarà en els pròxims mesos. El 34,2 per cent, en canvi, creu que tot "es quedarà igual".