La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va apuntar que la societat civil no ha d'assumir l'organització de la consulta alternativa prevista per al 9 de novembre en el cas que el Tribunal Constitucional la suspengui, sinó que ha de fer-ho el Govern. "Aquesta consulta ha de ser convocada pel Govern. El Pacte Nacional pel Dret a Decidir i totes les forces socials li donarem suport, donarem el pas junts, però també ho ha de fer el Govern", va afirmar en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio responent, així, al coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que el passat dissabte va subratllar la possibilitat que la societat civil assumís l'organització del procés participatiu si el suspenia el TC.

Per a Forcadell, el dictamen del TC no canviaria "absolutament res" en tractar-se d'un "tema jurídic", quan "estem parlant de democràcia". "Ells ens volen coartar la nostra llibertat d'expressió. El que està passant ara et recorda temps passats, malauradament", va dir en un altre moment de la conversa. Tot i així, va mostrar el seu convenciment que es podrà anar a votar.

La presidenta de l'ANC va destacar que el poble de Catalunya ha de poder participar en el 9-N per "dignitat democràtica". Quan falta menys d'una setmana per a la jornada, i amb una possible suspensió cautelar del Tribunal Constitucional a instàncies de la impugnació del govern espanyol, Forcadell va declarar que s'ha de poder "defensar la llibertat d'expressió". "No parlem d'independència, sinó de democràcia", va assenyalar.

A més, Forcadell també va voler matisar el missatge adreçat al president Mas en l'acte central de la campanya "Ara és l'Hora" del passat 19 d'octubre a la plaça de Catalunya de Barcelona. {Vaig demanar , no exigir eleccions", va especificar. "Vaig exigir unitat dels partits per enfortir el 9-N", va afegir tot seguit, expressant així la seva satisfacció pel fet que les formacions pro-consulta han restablert el treball conjunt. En aquest sentit, Forcadell va considerar que més enllà del 9-N "hi han d'haver eleccions" perquè el procés d'aquest proper diumenge "no genera cap mandat democràtic" i el Parlament necessita un mandat "per avançar".

El consell de Sánchez

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, considera que "amb la llei no n'hi ha prou per resoldre el conflicte català", i advoca per resoldre-ho amb "voluntat política". Així ho va apuntar en una entrevista amb La Vanguardia publicada ahir, on el dirigent socialista opinava que "la impugnació del 9-N prova la impotència de Rajoy per resoldre un conflicte polític", i assenyalava que "el Govern ha de pensar en el 10 de novembre, encara ha de demostrar que té un pla".

"Aquest conflicte començarà a resoldre's quan jo sigui president", va agregar el secretari general del PSOE, qui també va tenir paraules per al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas: "Vaig veure a Mas amb molt retret, justificat o no, cap a l'Estat espanyol, però amb poques alternatives per construir una nova convivència territorial. Jo li'n vaig oferir garantir l'estabilitat fins al 2016. Ell ho va rebutjar".

També va parlar el president de Súmate, Eduardo Reyes, que va afirmar que no li sorprèn cap de les negatives de l'Estat espanyol al 9-N, a qui considera un "mur" davant la democràcia. "El govern espanyol és boig; creu que som súbdits i que encara poden trepitjar la nostra dignitat", va etzibar. Malgrat els impediments, Reyes espera que el 9-N els ciutadans "surtin al carrer amb paperetes perquè vegi que no ens deixen votar". El líder de la plataforma de castellanoparlants a favor del dret a decidir també va reconèixer que l'entitat ha fet un viratge cap a la independència perquè aquest, va assegurar, és un camí per "viure millor" però sense renunciar als orígens espanyols: "Jo continuaré dient que sóc cordovès".

Reyes es va abonar el reclam de l'ANC i Òmnium Cultural de sortir al 9-N amb les paperetes a la mà passi el que passi en els propers dies: "S'ha d'anar a votar encara que no ens deixin". Reyes va ?alertar que "la democràcia està sent ?trepitjada" per un govern espanyol que tracta els ciutadans com a "idiotes i súbdits". "Diuen "no" a la democràcia, a votar, al dret ?d'expressió. Han estat així tota la vida", va lamentar. "Vaig néixer en una dictadura i lluitaré per morir en una veritable democràcia", va afegir.