El catedràtic de dret constitucional de la UB Xavier Arbós valora la nova suspensió automàtica i, després de llegir al resolució, assegura que, de moment, no es pot desobeir perquè no hi ha ordres concretes per part del Tribunal Constitucional i que no es podran incomplir.

El Tribunal Constitucional ha fet el que s'esperava. És correcte?

S'ajusta literalment a la petició que fa al govern, cosa que és una novetat perquè és el que hauria de fer sempre. És una qüestió tècnica, però en l'anterior recurs suspenia altres coses més enllà de les que demanava que suspengués. A l'octubre se suspenia el títol tercer de la Llei de Consultes, el Decret de Convocatòria i s'eixamplava a altres actes. Aquesta vegada és més prudent i de manera literal gairebé copia i enganxa el que està a la impugnació del govern espanyol.

Què suposa això?

El tribunal compleix amb el que estava previst, però no intenta concretar. Això reprodueix un problema de seguretat jurídica. Hi ha dos aspectes que toquen i que van malament per la seguretat jurídica. Un és la pròpia ambigüitat del procés: una part està en mans de la Generalitat i una altra part és dels voluntaris i del moviment popular i entremig hi ha una zona ambigua.

Això dificultarà determinar les responsabilitats en cas de desobediència?

Hi ha coses que són òbviament de la Generalitat. Per exemple, quan un secretari de comunicació demana per escrit que se cedeixi gratuïtament espais per a informació és una actuació netament de la Generalitat. O altres que s'identifiquen com la propaganda institucional o el manteniment d'una plana web. Llavors les conseqüències se centren en allò que és clarament detectable, dintre d'aquest ambigüitat general. Les actuacions administratives que no es publiquen ni se signen però que són atribuïbles directament a la Generalitat també es poden suspendre però ha d'haver-hi instruccions concretes.

Per tant, si no hi ha ordres, no hi ha desobediència?

Podria passar que el Tribunal Constitucional donés instruccions concretes a l'administració de la Generalitat com per exemple que deixés de fer publicitat institucional. Si es donés això, seria quan entrem en el punt que les instruccions es poden desobeir. No es pot considerar desobediència si algú no ordena alguna cosa a algú concret i aquest ho incompleix.

Això afecta tothom?

Reitero que val només per l'administració de la Generalitat. No es pot fer res si la gent vol posar una urna. Estem com estàvem a Arenys. És un acte de llibertat d'expressió, que està subjecte als límits de llibertat d'expressió.

Un professor voluntari pot ser sancionat?

Si algú vol treure una urna al carrer, no es pot fer res. I si l'urna està en el col·legi electoral, l'únic que té un problema és la Generalitat i només si es prohibeix l'ús de locals públics. I no ho dic saltant d'alegria. A mi no m'agradaria que hagués sigut així.

Que hauria preferit?

Si el govern de l'Estat després de la compareixença de Mas diu que serà com una enquesta, no entenc per què va recórrer. Sense tanta exhibició es podia haver fet aquest procés de participació.