La delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va exigir per carta al Govern i al món local que no contravinguin la resolució del Tribunal Constitucional (TC) que admet a tràmit el recurs del Govern espanyol i per tant suspèn el procés participatiu del 9-N. Llanos de Luna es va dirigir a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, però també a tots els alcaldes, interventors, secretaris municipals, presidents de diputacions i consells comarcals. La delegada ja va enviar una carta similar quan el TC va suspendre la consulta.

La resposta

El Govern de la Generalitat va confirmar que havia rebut dues missives de la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, que respondrà "degudament", però va avançar que la posició de l'executiu català era que estava "sempre" compromès amb "el compliment del principi de la legalitat".

L'executiu d'Artur Mas "recorda una vegada més que la posició del Govern de la Generalitat ha estat sempre compromesa amb el compliment del principi de legalitat".

Per la seva banda, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va replicar a María de los Llanos de Luna, que "ella no és ningú" per decidir sobre el 9-N, perquè l'únic que pot actuar és el Constitucional. "La fiscalia i els jutge han d'actuar a requeriment del TC, això és el que ens ha dit avui el Suprem. Allò que afecta les decisions del TC ho ha de decidir el mateix TC", va remarcar Rull, que va afegir que això val per a la Generalitat, "però també val per aquells que es volen anticipar i volen utilitzar qualsevol mecanisme o jutjat, qualsevol poder de l'Estat per decidir enlloc del TC". Ho va dir en una conferència organitzada per CDC acompa?nyat per l'alcalde de Barcelona.

El portaveu del PPC, Enric Millo, va aprofitar també per defensar que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, hagi enviat una carta al Govern recordant-li que ha de complir la providència del Tribunal Constitucional i impedir el 9-N. Per al popular, resulta "paradoxal i insòlit que a aquestes altutres dels segle XXI se li hagi de recordar a un Govern democràtic que ha de complir les lleis".