És el que passa. Organitzes una consulta massa a prop del Dia dels Difunts i la gent corre a desenterrar els seus morts favorits per votar per ells. De moment sembla que metafòricament i en fotografia, però encara hem de veure algú a peu d'urna amb un cadàver de bracet. Ves que no anés per aquí la recent profanació de la tomba de la pobre mare del Vaquilla.

Si fos a prop de Nadal, haurien aparegut amb una figureta del pessebre penjant de coll, l'un dient que vota pel caganer i l'altre per l'arcàngel. Més a l'estiu, abraçats a una turista en top-less exclamant "jo voto per aquesta sueca, que nord enllà la gent és desvetllada rica i no sé què més". Però ens han tocat els difunts. Entre això i el color groc, que porta malastrugança precisament perquè Molière va morir a l'escenari vestit d'aquesta tonalitat, la cosa comença a fer pudor de cadàver abans de començar.

No sé si els morts tenen opinió, però el que és segur és que si la tenen no l'expressen. I millor, perquè sospito que més d'un dels que apareix a la campanya tindria ganes d'aixecar-se un moment per dir-li a qui l'utilitza: "vota per la teva puta mare, a mi deixa'm tranquil". Fer-los anar a votar pòstumament, ni que sigui per delegació, és una falta de respecte encara que els familiars hi ?esti?guin d'acord -què saben del que opinaria el finat-, no diguem ja si a més han de sortir per televisió abraçats per un senyor a qui no tenen el gust ni probablement les ganes de conèixer, com en pobre Pau Casals per Presidentmàs.

La necrocampanya ha sigut organitzada per l'ANC, el partit en el govern, acrònim d'"Abstenir-se? Ni els Cadàvers!". Potser és una manera d'espolsar-se responsabilitats en el cas de fracàs i atribuir-les als que ja tant se'ls en fot, a la manera del Tenorio -un altre clàssic del Dia de Difunts, això ja no pot ser casual- quan deia "de mis pasos en la tierra responda el cielo, no yo". I si cola, cola.