La Fiscalia del Tribunal Superior de Catalunya va obrir ahir al migdia, a instàncies del Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, diligències d'investigació sobre el possible ús de locals públics per a la celebració del procés de participació ciutadana d'avui. Ahir al vespre, la Fiscalia Superior de Catalunya va incoar unes "diligències d'investigació" en què demana al Departament d'Ensenyament de la Generalitat que digui si "existeixen ordres o instruccions" per part de la Generalitat a responsables d'escoles públiques perquè cedissin aquests locals per al 9N. També la Fiscalia sol·licita al director general dels Mossos d'Esquadra que doni una relació dels locals públics que avui s'utilitzaran com a punt de votació del procés participatiu i que "identifiqui" a la persona responsable d'haver permès l'accés a aquest local als "delegats" del 9-N.

Ahir mateix a la nit, el Govern de la Generalitat va respondre que el mateix executiu català "és l'únic responsable d'autoritzar l'accés a locals públics" que s'usaran com a punts de votació i, al mateix temps, llençava retrets al Govern espanyol, al qual acusava de "crear una mica de confusió" amb la inten?ció que "vagi menys gent demà (avui)" a participar. A través d'un concís comunicat, el Govern remarcava que "no es pot demanar la identificació a voluntaris que no tenen res a veure en aquesta auto?rització", i afegia que els voluntaris podran desenvolupar les seves funcions "amb total normalitat".

En declaracions a Catalunya Ràdio, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar que els voluntaris que participen en el 9N poden estar "absolutament tranquils", perquè la seva tasca és "perfectament legal". Homs emmarcava les actuacions ordenades per la Fiscalia en la voluntat "del PP i del Govern de mirar de crear una mica de confusió per veure si va menys gent" a votar, i sentenciava que el Govern espanyol es trobarà avui una "participació gegantina" i "rotunda". Homs comentava també que el Govern "no ha rebut formalment" la notificació de la Fiscalia, però garantia que quan es rebi es facilitarà "la informació" que es demana.

A més, la nota del Govern recorda que ha demanat un aclariment al Tribunal Constitucional sobre l'abast de la suspensió dictada sobre el 9N i que encara no ha rebut una resposta.

A més de les peticions d'informació a la Generalitat i als Mossos, la Fiscalia sol·licita a l'empresa Unipost que enviï els documents relacionats amb la distribució o la bustiada de la propaganda relacionada amb el 9-N -pressupostos i factures inclosos- i que li detalli "quina persona o entitat li va subministrar el llistat de destinataris" de tota aquesta propaganda o com el va obtenir.

Les peticions de la Fiscalia s'han produït, segons fonts jurídiques, després de tenir constància de denúncies de particulars en jutjats de guàrdia de Catalunya. Aquestes denúncies, segons les mateixes fonts, advertien dels suposats preparatius que s'estarien portant a terme en aquests locals per permetre la votació d'avui, de manera que la Fiscalia hauria decidit actuar per la possibilitat que aquests actes constitueixin un incompliment de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional.

De fet, ahir es va saber que Societat Civil Catalana havia denunciat davant el jutjat de guàrdia de Barcelona la utilització dels edificis públics per a la ?celebració del 9-N. L'entitat va considerar que és il·legal votar als instituts i altres edificis públics. Per això, va sol·licitar a la justícia que intervingui i "identifiqui els edificis que s'hagin utilitzat per a ?l'organització de la jornada suspesa pel Constitucional".

Ahir al migdia, just unes hores abans que transcendís la notícia que la Fiscalia havia obert diligències per si és ?delicte cedir espais públics pel ?procés participatiu, el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir: "Jo no sé què faran sincerament, no depèn de nosaltres. Però per ?mínim sentit comú que tinguin crec que qualsevol actuació fora de lloc seria un atac a la democràcia".