El jutge de guàrdia de Barcelona ha obert diligències arran de la denúncia presentada per la formació Plataforma X Catalunya contra la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, per comparèixer públicament per informar de les dades de participació del 9N.

Segons han informat fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona, en funcions de guàrdia, ha acordat obrir diligències per la denúncia contra Ortega, pel que la investigació seguirà la tramitació habitual, sense que s'hagi acordat cap mesura cautelar.

La denúncia de PXC, presentada aquesta tarda als jutjats, demanava al jutge que ordenés als Mossos d'Esquadra comminar a Ortega a desistir de comparèixer per informar de la jornada de participació del 9N i sol·licitava que, en cas que aquesta es negués a fer-ho, fos detinguda.

El jutge de guàrdia de Barcelona ha rebut al llarg d'aquesta tarda altres 11 denúncies pel procés participatiu del 9N i, en tots els casos, l'instructor ha decidit obrir una investigació que seguirà els tràmits habituals.

Cap d'aquestes denúncies, segons les mateixes fonts, sol·licitava cap mesura cautelar que el jutge estigués obligat a resoldre amb urgència.

El mateix magistrat ha rebut aquest matí tres denúncies d'UPyD, PxC i d'un regidor del PP a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) que sol·licitaven que s'ordenés la retirada de les urnes del 9N, una mesura que el magistrat ha descartat al considerar-la desproporcionada, encara que ha obert diligències i ha encarregat als Mossos d'Esquadra un atestat sobre la jornada d'avui i els seus responsables.

En qualsevol cas, el magistrat ha advertit en la seva acta que la denúncia d'UPyD, que es dirigia contra el president català, Artur Mas, i els consellers d'Educació, Irene Rigau, i Interior, Ramon Espadaler, correspondria investigar-la al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donada la seva condició d'aforats.

D'una altra banda, el jutjat de guàrdia de Manresa (Bages) ha rebut al llarg del dia sis denúncies pel 9N, cinc d'elles presentades per PxC i una altra per un ciutadà a títol individual.

La magistrada de guàrdia ha rebutjat, d'acord amb la Fiscalia, la retirada cautelar de les urnes que reclamava PxC, encara que ha obert diligències arran d'aquestes denúncies que seguiran el seu tràmit habitual.