Tres jutges de guàrdia de Catalunya han rebutjat aquest diumenge retirar les urnes del procés participatiu que està tenint lloc. Denúncies d'UPyD, PxC, Societat Civil Catalana, un regidor del PP d'Esplugues de Llobregat, la Falange i algun particular demanaven aturar les votacions, retirar les urnes, tancar els centres públics i identificar els responsables del procés i d'obrir els locals. La fiscalia s'ha oposat a les mesures cautelars, tot i que veu bé seguir el procés judicial per si s'ha produït un delicte de desobediència als tribunals, prevaricació o malversació de fons públics. Finalment, els tres jutges han decidit el mateix: rebutjar les mesures cautelars però seguir el procediment judicial.

El Jutjat d'Instrucció número 3 de Barcelona, en funcions de guàrdia, ha rebut diverses denúncies durant el matí on es reclamava retirar urnes, paperetes, ordinadors, tancar els centres públics i identificar-ne els responsables de la seva obertura. Les tres primeres, i sobre les que el jutge ha resolt, són d'UPyD, PxC i el regidor del PPC a Esplugus Marcos Sánchez. El magistrat les ha admès a tràmit.

En la seva interlocutòria, el jutge Gonzalo de Dios Hoyo recorda que les resolucions del Tribunal Constitucional, com les suspensions de la consulta i del procés participatiu d'aquest diumenge, han de ser complertes per tothom i totes les autoritats públiques, però és el propi tribunal qui ha de requerir-ne el compliment o demanar la col·laboració dels jutjats ordinaris, principalment de l'àmbit contenciós-administratiu. El magistrat diu que no ha rebut cap petició del TC i considera que "no sembla proporcional" que les mesures contra les votacions "hagin de ser acordades d'urgència i a sol·licitud de particulars, tot i que tinguin un càrrec públic".

A més, recorda que els responsables del procés participatiu són aforats i, per tant, hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), qui portés el cas si se'ls imputés algun delicte.

El jutge també afegeix que els suposats delictes s'acabarien en l'organització de la "votació, participació ciutadana o com vulgui denominar-se als actes de canalització de l'expressió de la voluntat popular" i no es podrien atribuir en cap cas als ciutadans que són "lliures d'expressar la seva opinió quan des dels poders públics se'ls convoca i es facilita que ho facin".

Per tot això, finalitza, considera que les mesures cautelars sol·licitades "no són proporcionals i no apareixen en aquest moment raons d'urgència o relatives a l'ordre públic que aconsellessin la seva adopció".

Per la seva banda, el jutjat de guàrdia de Badalona, el d'Instrucció 4 de la ciutat, ha dictat una resolució més breu però molt similar. El jutge recorda que no consta que el TC hagi fet cap petició d'auxili ni tampoc ha indicat qui ha d'executar la resolució que suspenia el procés participatiu. La interlocutòria creu que només el TC és competent per decidir l'execució de les seves resolucions i la forma d'executar-les. Per últim, creu que la fiscalia té raó al·legant que la retirada de les urnes podria provocar problemes d'ordre públic i recorda que al seu partit judicial no s'havia produït cap incident almenys fins les 14.41 hores.

Finalment, el jutjat de guàrdia de la ciutat de Tarragona també ha rebut al llarg del matí dues denúncies de particulars. El jutge, un cop escoltada la fiscalia, ha instat els Mossos d'Esquadra perquè identifiquessin els locals públics on s'estan produint les votacions i la persona o persones que han autoritzat que es poguessin realitzar. Tot i que en una de les denúncies també es demanava retirar les urnes com a mesura cautelar, el jutge no ho ha acceptat.