Persones amb cadira de rodes o amb bastó, joves amb estelades o amb samarretes de la via per la independència i homes amb barretina van ser els protagonistes de les votacions d'ahir a la Garrotxa. La comarca va mostrar un compromís molt alt amb l'independentisme. L'obligació es va fer evident a les cues de primera hora del matí a tots els llocs de votació. Per exemple, a les Planes, a 4 minuts, per l'obertura la cua ja travessava el carrer.

Entre les 9 i les 10 del matí, ja havia tingut lloc una participació important. A Sant Joan les Fonts ja havien votat 230 persones. Es tracta del 10% del cens total de la localitat. En aquesta localitat, la situació del local electoral al carrer de Sant Antoni amb un aparcament difícil va omplir els carrers.

En canvi a Olot, la situació perifèrica dels instituts va fer que la gent trobés més o menys aparcament. El local de l'institut Montsacopa, situat sobre un turó, al migdia estava abarrotat de cotxes, per la qual cosa la gent aparcava a l'avinguda del Morrot i enfilava a peu la pujada cap al centre. Al matí, el pati i tots els espais exteriors estaven plens de gent que aprofitava per xerrar. A la tarda n'hi havia menys.

L'amplitud de la sala de l'institut La Garrotxa feia menys notòria la participació. Tanmateix, els responsables de les meses i els voluntaris van dir que havia estat abundant.

L'institut Bosc de la Coma està situat en un context més urbà. Potser per això les cues matinals s'hi van notar més. Uns minuts abans de l'obertura, la gent omplia de grups els carrers fins a les cases adossades.

La participació a les localitats més petites 1.180 votants a les 18 hores a Besalú (1.444 electors el 2012), 640 a la Vall de Bianya (1.310 habitants) va ser superior a les europees i similar a la dels compromisos més participatius, com les eleccions municipals.

A fora dels locals electorals hi havia les taules de la recollida de signatures per denunciar l'Estat espanyol a les organitzacions estatals d'àmbit internacional: ONU, Parlament Europeu, Consell d'Europa i altres. El motiu són els impediments posats a la consulta.