L'endemà del 9-N les cues continuen. A Palau Robert, una llarga filera de persones espera durant més de tres quarts d'hora per poder dipositar el seu vot a l'urna -la cua s'enfila fins a Diagonal, i serpenteja en paral·lel fins a mig carrer l'endemà que ho fessin més de 2 milions de catalans. Expliquen que no van poder-ho fer diumenge perquè treballaven, perquè eren de viatge o perquè no es podien desplaçar als llocs de participació on consta al seu DNI. És el cas de la Maria Batlle, de 101 anys, que viu a Sabadell però que s'hauria hagut de desplaçar a Girona si hagués volgut participar aquest 9-N. Qui vulgui pot votar des d'aquest dilluns i fins el 25 de novembre en vuit punts de participació.

El Govern va establir que, malgrat que la jornada central de votació era el 9-N, els ciutadans podrien fer-ho del 10 al 25 de novembre. No fa falta presentar cap document més enllà del DNI, la TIE, o els volants d'empadronament per als que no els consti una adreça catalana al DNI. Els catalans i les catalanes residents a l'exterior que no tinguin l'adreça de residència a Catalunya en el DNI poden presentar el DNI o el passaport espanyol vigent, juntament amb el comprovant d'inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l'exterior o el Certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior (PERE), en què consti l'adscripció territorial a Catalunya, s'explica al web participa2014.cat

Aquest dilluns al matí, la cua era més que evident a Palau Robert, un dels vuit punts de participació habilitats. Ara ja no hi ha un punt concret adjudicat a cada ciutadà -com una mesa concreta aquest diumenge- sinó que es pot anar, independentment del que digui el DNI, a qualsevol de les delegacions territorials que té el Govern per tot el país: a Barcelona, el punt habilitat és el Palau Robert i la resta són les delegacions de l'Alt Pirineu i Aran, a Tremp; de la Catalunya Central, a Manresa i Vic; de Girona, Tarragona i Lleida, a les tres capitals; i la de les Terres de l'Ebre, a Tortosa.

Una de les persones que ha votat aquest dilluns és Maria Batlle, una senyora que celebrà 102 anys al març del 2015 i que viu a Sabadell. El seu DNI però consta una adreça de Girona, però aquest diumenge els néts no li podien acompanyar perquè feien de voluntaris a les meses, explica la seva filla a l'ACN. Ha explicat que ha sentit "il·lusió". "Jo ja tenia el marit que era independentista en aquell temps, si hi fos ara estaria content, i el pare també", diu. Eren republicans i el marit de la Maria va estar empresonat a la Model. Ha votat sí-sí.

Una altra de les persones que feia cua -"gairebé una hora"- és l'Helena, que ha treballat tota la setmana a València i només ha pogut venir a Barcelona dilluns dimarts. No té clar que vulgui la independència de Catalunya però dóna suport al procés participatiu perquè "he d'escoltar que els meus conciutadans els interessa la qüestió, i que la consulta és perquè es possibiliti que hi hagi veu a aquesta pregunta de maner formal; per això vinc a votar en blanc".

Un jove ha votat avui a Palau Robert perquè treballava aquest diumenge i una altra senyora, amb adreça al Pont de Suert però resident a Barcelona, ha optat per retardar el seu vot perquè no podia desplaçar-s'hi. Una altre cas és el de la Laia, que va venir expressament de Londres a votar aquest cap de setmana. Anava "confiada" però en ensenyar la documentació tenia el carnet caducat. L'ha anat a renovar aquest dilluns i ha anat a votar just abans de tornar a enlairar-se cap a la capital britànica. També de l'aeroport ha arribat a les 10 del matí en Jordi Valero, en concret de Turquia. "Sóc català i porto vint anys fora del país, et sembla una bona raó per votar?".