El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va considerar ahir a la nit el procés participatiu del 9N com un "èxit total".

La Generalitat va xifrar en "més de dos milions de persones" la participació del 9N, un procés que va poder celebrar-se després que els jutges decidissin no retirar les urnes. Artur Mas va valorar la jornada com "una lliçó de democràcia en majúscules", en una cita que ha servit per demostrar que "Catalunya vol governar-se ella mateixa".

Mas va comparèixer al centre de premsa de l'operatiu del 9N per fer una primera valoració de la jornada i va advertir a l'Estat que "la gent de Catalunya ha deixat molt clar" que vol "governar-se a si mateixa" i que vol "decidir el seu futur pacíficament, lliurement i democràticament", encara que aquest és un procés que no va "contra Espanya ni contra ningú". "Lamento les primeres reaccions de Madrid, que respon amb una enorme miopia, menyspreu quan no intolerància, i en alguns moments amenaça, que no són pròpies d'un Estat quan es pronuncia un poble -el català- amb la forma amb la qual s'ha pronunciat", va afirmar Mas en al·lusió a la compareixença d'ahir a la nit del ministre de Justícia.

"Avui -des de l'Estat- tenien una oportunitat de reconèixer la realitat, que és molt tossuda", va afegir en ser preguntat per les declaracions del ministre Rafael Catalá. Per a Mas, al Govern central "són igual d'intransigents que abans i sincerament no ho entenc, i nosaltres el que volem és fer les coses, com es diu col·loquialment, de bon rotllo".

Sense oferir detalls dels nous passos a seguir dels quals informarà en una compareixença dimarts, el president va avançar en tot cas que si continua "el mur" de l'Estat per negociar una consulta "definitiva", s'haurà d'"internacionalitzar el procés". Però el president català va recalcar que amb el "9-N vol mirar al futur" i va demanar a l'Estat que reaccioni "amb altura de mires", tenint en compte que Catalunya "vol governar-se a si mateixa" i ahir, en una jornada que va qualificar d'"inoblidable", la ciutadania catalana, segons el seu parer, "ha tornat a llançar aquest missatge".

Per a Mas, la jornada d'ahir va suposar un "pas de gegant en l'aspiració" de Catalunya de "decidir el seu futur" i exercir el dret a decidir; i això, va remarcar, és "un èxit de tots". Així, va incidir en què vol negociar amb l'Estat per poder exercir el dret a decidir dels catalans en un referèndum "definitiu": "Som -a Catalunya- prou grans i adults per poder fer-ho", va remarcar ahir.

Mas va comparèixer , acompanyat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per fer una primera valoració del 9N, just abans de tenir les dades de participació definitives i una primera estimació dels resultats. Parlant en castellà, català, francès i anglès, Mas ja va avançar, això no obstant, que hi havia "més de dos milions de persones" que van participar en el 9N, malgrat les "intimidacions" i la "confusió", i que aquestes persones van contribuir a fer "una cosa gran a Catalunya". "Podria sortir regular, bé o molt bé, o fins i tot podria ser un èxit total; i amb més de dos milions i en les condicions amb què s'ha fet, la meva valoració és que ha estat un èxit total", va incidir

Mas va posar en valor la "simbiosi perfecta" entre institucions, entitats i teixit associatiu i persones i, segons el seu parer, es va demostrar que "quan anem junts avancem i avancem millor, cadascú amb el seu rol". "Ens hem mirat al mirall i ens hem agradat com a país, com a societat, com a poble", va assenyalar Mas, que va afegir que està disposat "a seguir servint Catalunya" perquè un dia pugui decidir "en llibertat" el seu futur, a poder ser de forma acordada i sense voluntat de "lesionar" Espanya.

Crida als governs del món

Mas va reclamar als governs democràtics del món que convencin l'Estat perquè Catalunya voti en un referèndum "legal i vinculant". "Demano a la gent del món, als mitjans mundials i als governs democràtics que ajudin la gent catalana a decidir el seu futur. Demanem al món que ens ajudi a convèncer les institucions espanyoles que Catalunya mereix votar en un referèndum per decidir el seu futur, en un referèndum legal i vinculant", va apuntar Mas argumenant que els catalans són només el 16% de la població d'Espanya, "una minoria", i per això necessiten tota l'ajuda.