Viu a cavall de Parlavà, Porrera i el Senegal, però és en la població de l'Empordanet on fa més de vint anys que exerceix el seu dret a vot. Ahir no va faltar a la cita.

Acabo d'escoltar una persona gran que diu que avui sent la mateixa emoció que quan va votar per primer cop l'any 77 després de la dictadura de Franco. Hi està d'acord?

Déu n'hi do de la situació del 77. Allò també ho esperàvem molt, però sabíem que un dia o altre arribaria. En canvi això d'avui és un somni. Mai m'hauria imaginat viure una jornada com la d'avui. Votar avui és importantíssim. No pel fet en si, perquè en aquest procés viurem dies més importants, sinó per la comunió social que s'ha creat a tot el país.

Des de l'inici s'ha implicat molt amb l'ANC. Aquesta comunió no la detectaven en els actes que feien a molts municipis?

Quan els fundadors de l'Assemblea van venir a trobar-me per integrar-m'hi i ajudar-los, ho vaig fer com una més de les causes perdudes a les quals he intentat ajudar. Per a mi, el moment clau, el del canvi de xip, va ser la votació d'Arenys de Munt. Aquell dia, per la televisió vaig veure dues iaies d'uns 70 anys anant a votar amb la bandera. I vaig pensar, les coses han canviat. Perquè en aquest país, la brutalitat del franquisme va instaurar una por atàvica en l'imaginari col·lectiu que encadenava els moviments de llibertat. Estàvem en una democràcia, però exercir la llibertat ens feia por. Arenys de Munt va servir per fer la neteja de la por més important que s'ha fet en aquest país.

Com valora el paper del Govern central i de la Generalitat en tot el procés?

No oblidem que el moviment és de la gent. Dit això, és sorprenent la tossudesa i la imbecil·litat política de la gent del PP i del PSOE. Aquest full de ruta que estem fent se'ns va dir fa un any i mig. Malgrat tots els problemes que hi ha hagut, la societat, els partits, la Generalitat ha fet que s'hagi arribat fins avui. Un dels avantatges del nou 9-N -que el president va imposar de mala manera, al qual tots hem acabat donant suport per salvar-lo- té la virtualitat que ens posa en el panorama internacional i deixa l'Estat Espanyol en una situació de feblesa democràtica extraordinària. Això ens ajudarà molt de cara al futur.

I ara... eleccions plebiscitàries?

La potestat de convocar eleccions és del president. El seu partit viu un moment de refundació i potser voldria més temps, però les circumstàncies actuals exigeixen que el president convoqui eleccions. Potser això el beneficïi perquè, avui per avui, el millor capital de CDC és el mateix president. Si ell es posa al capdavant d'aquest procés cap a la independència és possible que no pateixi tant com si s'hi posa al darrere. Els que no votem Convergència ni el president Mas, tenim el dret d'exigir que declari obert el procés constituent amb unes eleccions que substitueixin el referèndum.