Calma, tranquil·litat i un ritme molt pausat de participació és el que van poder presenciar els votants que es van apropar a l'Institut Rocagrossa de Lloret de Mar ahir a mig matí.

En els dos espais habilitats per acollir les meses, l'afluència de participants era molt pausada però constant. No hi havia cues, però tampoc cap mesa buida. I els voluntaris estaven pendents en tot moment d'ajudar i informar a qui ho sol·licités. "Quan hem arribat al matí, hem fet la distribució de les meses, s'han constituït i quan hem mirat ja teníem gent a fora esperant i fent cua. Més tard, la cosa s'ha calmat" explicava una de les gestores de les meses, Maria Antonia Batlle.

Una de les participants que ha acudit a les urnes més aviat va ser Teresa Díez. "He vingut el més aviat possible perquè vull aprofitar el temps per fer altres coses durant tot el dia" deia Díez que es mostrava descansada després de votar perquè "tenia moltes ganes que s'acabés".

A la mesa on va dipositar la papereta la Teresa, hi havia en Francesc Margués que, com a voluntari, informava a una ciutadana estrangera que s'havia equivocat de centre i s'havia de dirigir a l'Institut Ramon Coll i Rodés. "Crec que deuen haver passat per la mesa un 10% de ciutadans estrangers aproximadament" remarcava Margués. "Els que han vingut però, més contents que ningú han estat els joves de 16 anys, que era la primera vegada que podien votar i venien amb molta il·lusió" destacava satisfet el voluntari. Un d'aquests votants primerencs va ser en Jesús González, que es va apropar al Rocagrossa perquè volia "expressar-se" i dir "el que penso".

Civisme i llibertat

I mentre a dins es votava, a l'entrada de l'Institut, es recollien signatures per denunciar la prohibició del Govern espanyol davant les institucions internacionals. "Cal donar a conèixer que el govern central no ens permet fer el que se suposa que és un dret cívic totalment lliure de poder decidir davant del teu govern" criticava Marcelina Gener. "Ens estant matxacant a nivell cultural, de llengua i econòmic" afegia la voluntària.

A més, Gener, destacava la "correcció" i la "paciència" dels lloretencs durant una jornada que tot i no ser massiva, sí que va ser cívica i sobretot tranquil·la.