El primer ministre britànic, el conservador David Cameron, va expressar ahir el seu suport a la "unitat" d'Espanya i va destacar després del 9-N a Catalunya la importància que els referèndums se celebrin respectant el marc ?constitucional. En la seva intervenció a la reunió anual de la Confederació de la Indústria Britànica (CBI), Cameron va dir que el Regne Unit és "gran amic" i "aliat" d'Espanya.

El "premier" va respondre a una pregunta sobre els consells que podia donar al president del Govern, Mariano Rajoy, en relació amb Catalunya. Cameron va insistir que el Regne Unit vol que Espanya segueixi "unida" i va defensar la importància que els plebiscits siguin convocats per la via legal.

En aquest sentit, el primer ministre va expressar la seva satisfacció per la decisió dels escocesos de votar a favor de seguir al Regne Unit en el referèndum d'independència celebrat el 18 de setembre, en què la població va donar suport al "no" a l'escissió. La consulta escocesa es va convocar en un marc de legalitat després que Cameron i el ministre principal d'Escòcia, el nacionalista Alex Salmond, signessin a l'octubre del 2012 a Edimburg un acord que donava llum verd a la seva convocatòria.

El 18 d'octubre, els votants més grans de 16 anys residents a Escòcia van contestar a la pregunta: "Hauria Escòcia de ser un país independent? Sí o no". Escòcia forma part del Regne Unit a través de l'anomenada Acta d'Unió del 1707. Va guanyar el "no".

Europa no es mulla

Mentrestant, la Comissió Europea (CE) considera que no li correspon expressar-se sobre la consulta ?sobre la independència de Catalunya i que això és una qüestió ?d'"organització interna" d'Espanya, segons va assenyalar ahir el seu portaveu cap, Margaritis Schinas.

"No és el paper de la Comissió Europea expressar una opinió sobre qüestions d'organització interna que tenen a veure amb l'ordre constitucional dels estats membres", va assegurar Schinas durant la conferència de premsa diària de la institució. L'Executiu comunitari, que ara presideix el luxemburguès Jean-Claude Juncker, ha reiterat que el debat sobiranista català és una qüestió d'organització constitucional interna espanyola.