La Delegació del Govern a Girona va viure ahir un degoteig continu de ciutadans que s'apropaven a votar l'endemà del 9-N. La majoria ho feien perquè al seu DNI hi consta una adreça diferent d'allà on viuen i diumenge no van poder dipositar la butlleta a l'urna. D'altres, simplement no van poder anar a algun dels punts de votació i aprofiten el termini de quinze dies per respondre la doble pregunta. Des d'un senegalès que fa vuit anys que viu a Girona fins a un pare d'Anglès que ahir tenia la filla malalta.

Els qui hi ha al darrere són funcionaris voluntaris que, aquests dies, aniran recollint tots els vots d'aquells qui diumenge, per un o altre motiu, no van poder votar. Fan una fotocòpia del DNI o TIE (en cas de ser estranger) i es demana el certificat d'empadronament per comprovar que es viu al territori.

Una altra adreça al DNI

La majoria dels qui s'acostaven a votar aquí aquest dilluns ho fan perquè al seu DNI hi consta una adreça diferent d'allà on viuen. Aquest és el cas, per exemple, d'en Pere Riera, un veí de Girona de 68 anys que al seu document d'identitat hi figura una adreça de Barcelona. "És molt important que votem per poder decidir des d'aquí; ara crec que el proper pas és que el Govern intenti fer com sigui un referèndum amb condicions legals", va dir.

La Paqui Martínez, una veïna de Sils de 52 anys diumenge va anar fins al punt de votació del poble, però com que al seu DNI hi té una adreça de Mataró, no va poder dipositar la butlleta. "Tant de bo ho hagués pogut fer ahir a Sils, que és on estic empadronada; però, sigui com sigui, havia de votar", va explicar. En Jaume Font, un veí d'Anglès de 39 anys tenia la filla malalta. "He aprofitat avui per fer-ho; per una vegada que podem decidir el nostre futur, és imprescindible que tots diguem la nostra", va assegurar.

Nascuts a fora

Entre els votants, també hi ha qui ha vingut de fora però se sent 100% català. L'Ousmane Diallo, un senegalès de 28 anys que en fa vuit que viu al barri de Sant Narcís. "La gent aquí m'ha tractat molt bé, em sento plenament català i per això voto", va explicar. "Quan vaig arribar em pensava que les coses em serien complicades, però no m'ha passat perquè els catalans m'han obert les portes i m'han ajudat; és important venir a votar", va indicar. Un noi de 18 anys d'Hondures, en Rosny Macdiel Elvir Cruz, que en fa nou que viu a Breda. Era primer cop que votava i va decidir participar al 9-N: "Els espanyols no aprecien Catalunya; som els que menys rebem, i les coses no van així", va assenyalar.

Aquesta sensació és la mateixa que té la Maria Muru, una noia de 24 anys nascuda a Navarra però que en fa nou que viu a Girona. Diumenge no va poder votar perquè al seu DNI encara hi consta l'adreça de Navarra. Ahir però, certificat d'empadronament en mà ja pogut. "Em sento catalana; és molt important votar, perquè tot el que estan fent amb Catalunya és injust, crec que el 9-N està molt bé i jo vull participar-hi", va concloure.