Una auditoria interna encarregada per la nova direcció de la Fundació de la Federació d'Associacions Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) revela irregularitats comptables milionàries en operacions relacionades amb la gestió de la Feria de Abril, entre els anys 2008 i 2013. Es tracta, entre d'altres, de pagaments a tercers sense justificar i per conceptes "poc clars". L'informe conclou que la comptabilitat presenta "irregularitats", "incompliment de normativa" i "operacions dubtoses". L'estudi ja s'ha enviat a Fiscalia i s'afegeix així a la documentació que està sota investigació judicial des d'octubre de 2013 i que gira al voltant de l'històric dirigent de la FECAC, Francisco Garcia Prieto.

D'aquesta manera, la Fiscalia continua acumulant informació sobre la investigació oberta a finals de l'any passat al voltant de la fundació de la federació d'associacions andaluses encarregades d'organitzar la Feria de Abril de Barcelona. Van ser membres de la mateixa junta qui van portar l'expresident davant els tribunals, xifrant en "milions d'euros" els presumptes desviaments en la comptabilitat. Es dóna la circumstància que l'expresident, Francisco Garcia Prieto, era alhora el màxim responsable de la Fundació FECAC, encarregada de la Feria de Abril, com de la mateixa FECAC entitat sota el paraigua de la Fundació i a través de la qual s'estableix la relació amb les entitats andaluses establertes a Catalunya.

Els detalls

Una auditoria interna revela ara part de les presumptes irregularitats denunciades. Entre 2008 i 2013 s'haurien fet transferències "sense justificar" entre les dues entitats -de la Fundació FECAC a FECAC-, per un import total de 447.567,70 euros. "No es recolzen en cap factura, contracte o similar", detalla l'estudi. També es donen situacions a la inversa. L'estudi destaca que hi ha factures per valor de 600.000 euros que "no s'han cobrat i s'han comptabilitzat en un compte corrent comptable". En aquest sentit, els auditors es mostren sorpresos pel fet que "totes les factures" són pel mateix concepte de "col·laboració en activitats de la Feria de Abril", sense cap més detall.

L'informe posa també l'accent en el pagament de factures a proveïdors per valor de prop d'un milió d'euros: "Desconeixem com s'han pagat aquests conceptes", afirmen els auditors sobre la gestió d'aquesta entitat.