Els fiscals catalans adverteixen de l'existència d'"indesitjades àrees d'impunitat" si se centra en un delicte de desobediència comuna la resposta penal contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per la celebració del 9-N. En el seu escrit dirigit al fiscal general d'Estat, Eduardo Torres-Dulce, la Junta de Fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya recrimina a l'Executiu català que recorregués a l'ocupació d'"argúcies jurídiques sense precedents -ni tan sols en dret comparat-" i actués amb "absoluta falta de lleialtat a l'acord constitucional" per tirar endavant la consulta del 9-N. Això no obstant, els fiscals catalans aprecien l'existència de llacunes jurídiques, arran de la llei de 2005 que va despenalitzar la convocatòria il·legal de referèndums i consultes, pel que avisen a Torres-Dulce de les "indesitjades àrees d'impunitat" que podria comportar acusar Mas i altres membres del Govern català d'un delicte de desobediència comuna.

"Les objeccions que acabem de posar de manifest dificulten sobre manera la viabilitat d'una eventual acció penal a exercitar contra el president de la Generalitat i membres del seu Govern pel delicte que analitzem (el de desobediència comuna)", conclou l'escrit que els fiscals catalans van lliurar a Torres-Dulce. Arran de l'escrit dels fiscals catalans, Torres-Dulce va acordar convocar d'urgència a la cúpula del ministeri fiscal, davant la qual avui explicarà la seva intenció de presentar querella pel procés participatiu del 9-N, malgrat les objeccions de la Fiscalia Superior de Catalunya. Els fiscals catalans reconeixen en el seu document l'existència d'un "copiós debat científic" sobre la capacitat perquè el delicte de desobediència abraci "qualsevol conducta reticent o rebel envers l'acordat per l'autoritat judicial". Això no obstant, en el cas de la consulta, consideren que resulta "discutible" l'existència d'una "ordre concreta, precisa i determinada" perquè el Govern català estigués advertit d'un delicte de desobediència si no paralitzava el procés participatiu.

Malgrat la seva oposició a engegar accions contra el president de la Generalitat, la Fiscalia Superior de Catalunya ja té pràcticament enllestida la querella contra Mas per incomplir la prohibició del Tribunal Constitucional de celebrar el procés participatiu el 9-N. Tot i que la seva opinió unànime és que no s'hauria de presentar, el text ja està gairebé acabat a l'espera de si el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, decideix ordenar-li la seva presentació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D'aquesta manera, la interposició de la querella serà quasi immediatament després que Torres-Dulce ho ordeni, si arriba el cas.

Les reaccions

El vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, va dir ahir que els fiscals a Catalunya "estan contaminats per l'ambient nacionalista" en relació amb la seva actuació respecte al passat 9 de novembre. "El problema és que l'ambient que ha generat la Generalitat i els poders oligàrquics fàctics a Catalunya han fet tot el possible perquè no interposin (els fiscals) la corresponent querella malgrat la qual cosa són clars delictes davant els ulls de tots els espanyols", va dir Floriano. "El problema és que l'ambient que ha generat la Generalitat i els poders oligàrquics fàctics a Catalunya han fet tot el possible perquè no interposin (els fiscals) la corresponent querella malgrat la qual cosa són clars delictes davant els ulls de tots els espanyols", va dir Floriano que va afegir que el 9-N va ser "un fracàs rotund de convocants" i va indicar que "el 70% dels catalans van dir que volen seguir sent espanyols i catalans davant de l'escàs 30% que va participar en el succedani de referèndum".

Per la seva banda, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena va denunciar les "intolerables pressions del PP" a la Fiscalia, a qui va demanar que "faci cas" dels fiscals catalans no presentant cap querella contra membres del Govern de la Generalitat. Lucena, a més, va aplaudir que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sigui a Barcelona demà a la tarda i fins divendres al migdia amb l'objectiu de reunir-se amb agents socials i, així, "perfilar" l'estratègia socialista envers a Catalunya. La visita de Sánchez a terres catalanes -la segona en 10 dies- es produirà abans que la del president espanyol, Mariano Rajoy, que vindrà el dia 29.