Dirigents de Nova Esquerra Catalana (NeCat) i Moviment Catalunya van presentar ahir una candidatura que, si bé encara no té nom propi, es presentarà en societat el 30 de novembre com un partit "socialista catalanista", "sobiranista" i que valora per igual "drets socials i nacionals". En una conferència de premsa al col·legi de Periodistes de Catalunya, realitzada per dos dirigents de NeCat -Magda Casamitjana i Pere Almeda- i per dos de Moviment Catalunya -Jordi Martí i Pia Bosch- aquests van deixar clar que el seu nou partit estarà a favor de la independència en unes eleccions plebiscitàries eventuals, ja que consideren que davant la postura actual del Govern central "no hi ha alternativa". Els dirigents de les dues plataformes també van explicar, en referència als membres del PSC que es volen passar a la seva formació però que tenen càrrecs associats al seu partit, que "ningú pot pertànyer a dues formacions que juguen al terreny electoral" però que aquests casos tindran un "procés de transició" a la nova formació "curt i el més breu possible".

En aquest sentit, tres exconsellers socialistes -Marina Geli, Antoni Castells i Montserrat Tura- deixaran el PSC per incorporar-se a aquest nova formació. La mateixa Marina Geli, present en la roda de premsa, va declarar que deixava el PSC per aquest nou projecte, ja que considerava que "Catalunya ha de poder decidir la seva relació amb Espanya" i va afirmar que "probablement"" no deixarà el seu escó encara que trenqui el seu vincle amb el PSC. Davant unes eventuals eleccions plebiscitàries, el portaveu de NeCat, Pere Almeda, va afirmar que "s'hauria de debatre la llista unitària" però que apostaven per una força majoritària "clarament decantada a l'esquerra i amb un compromís amb la voluntat democràtica".

Escenari electoral

El mateix Almeda va dir que creuen necessàries "unes eleccions, per decidir una nova majoria política" i va deixar la porta oberta a la formació Avancem, també formada per sectors crítics del PSC però que encara no havia decidit sumar-se a aquesta nova proposta. D'una altra banda, el dirigent de Moviment Catalunya, Jordi Martí, va afirmar que aquesta nova proposta era un "aglutinador" a la "diàspora" que segons ell pateix el PSC, ja que "renunciar a un partit polític no significa renunciar a uns principis". Martí també va dir que el socialisme "s'ha d'enfrontar amb la mateixa força" a "l'abús dels mercats" i a "l'abús de poder" "d'un estat que es vol imposar davant la voluntat massiva de la societat catalana", fet que per a la seva formació condueix que "la necessitat de fer un referèndum sigui inapel·lable". La presidenta de NeCat, Magda Casamitjana, va definir el nou projecte com "de proximitat", ja que va explicar que tenien gent treballant a "34 comarques" i eren presents a "200 municipis". Per la seva banda, la dirigent de Moviment Catalunya i regidora del PSC a Girona, Pia Bosch, va dir que el nou partit es presentarà -amb nom i projecte- el dia 30 de novembre al Casinet d'Hostafrancs.