El Govern considera que els plans expressats pel president de la Generalitat, Artur Mas, en què va advocar per eleccions plebiscitàries a Catalunya amb una llista única a favor de la independència, suposaven un "pas més en la seva deriva independentista". Davant d'això, fonts del Govern de Mariano Rajoy van subratllar que el president de la Generalitat seguia avançant en la seva "deriva" tot i que, van assegurar, la majoria de catalans no l'acompanyaven i comptava cada vegada amb menys suports entre la societat catalana.

"Catalunya necessita un govern que s'ocupi dels problemes de les persones, que porten molt de temps desateses, i no de la obsessions i interessos polítics de Mas", van assenyalar les fonts. Davant d'aquesta actitud, l'Executiu va recalcar que seguiria vetllant pel compliment de la legalitat i la defensa dels drets de tots els espanyols.

També va recalcar que garantirà els interessos dels ciutadans de Catalunya i tractarà de donar resposta a les seves preocupacions. Aquestes són reflexions que va reiterar també el mateix Rajoy davant el ple del Senat en resposta a una pregunta del portaveu de CiU a la Cambra, Josep Lluís Cleries, i en què va subratllar que la política no podia servir per saltar-se la llei. Rajoy, a més, va tornar a garantir que en cap moment havia donat instruccions a la Fiscalia per presentar una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i va acusar CiU de fer acusacions sense proves i de faltar a la veritat.

Rajoy ja havia expressat públicament diverses vegades que no s'havia dirigit en cap moment a la Fiscalia perquè la querella es convertís en realitat, i ahir va reiterar aquest missatge davant el ple del Senat en resposta a una pregunta del portaveu de CiU a la Cambra, Josep Lluís Cleries. Cleries (que s'ha autoinculpat del 9-N al costat de la resta de senadors de CiU, que van mostrar en el ple un cartell assumint aquesta responsabilitat) va lamentar que el Govern "no hagi sabut pair la seva derrota" del 9-N i hagi optat per "condicionar la Fiscalia". "És una iniciativa política no pròpia d'un Estat de dret", va insistir abans de recordar declaracions de dirigents del PP que, segons el seu parer, demostraven la "contaminació" en relació amb una querella que va considerar que anava contra "la manera de ser i fer" del poble de Catalunya.

Davant la posició que està mantenint el president de la Generalitat, Rajoy va advertir que la política "no pot ser l'alternativa a l'aplicació de la llei" perquè, en aquest cas s'estaria fent una afirmació "profundament antidemocràtica".