El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lemes, va demanar a la vocal d'aquest òrgan Mercè Pigem que renunciés al seu lloc després de conèixer informacions periodístiques que assenyalen que va traslladar 9.500 euros d'Andorra a Espanya juntament amb la seva germana, que va introduir 10.600 euros. Pigem es va comprometre a estudiar la petició i a prendre una decisió el més ràpid possible, segons un comunicat del CGPJ. Carlos Lesmes va convocar per a una reunió immediata la vocal en relació amb una informació publicada i que assenyalava que Pigem i la seva germana van ser "sorpreses" portant a Espanya des d'Andorra 9.500 euros i 10.600 euros, respectivament.

"El dia d'avui -ahir per al lector- he demanat a Mercè Pigem i Palmes la seva renúncia com a vocal del Consell General del Poder Judicial, després de conèixer les informacions publicades en les últimes hores", diu el comunicat. "Després de parlar amb la vocal Mercè Pigem i que em confirmés els extrems d'aquestes informacions, que no suposen la comissió de cap delicte ni infracció administrativa, li he comunicat que, malgrat això, considero que ha de renunciar al seu càrrec per entendre que el CGPJ, com a màxim òrgan de govern dels jutges, ha de ser expressió d'exemplaritat i generar confiança en els ciutadans; valors que podrien veure's compromesos per aquesta situació", assegura de forma literal el comunicat de l'òrgan de govern dels jutges.

Possible destitució

Si la vocal no renunciés al seu lloc, la llei recull la possibilitat que pugui ser destituïda d'aquest, no pel president Lesmes, però sí per una majoria de tres cinquenes parts dels vocals del Consell reunits en ple. La vocal va ser elegida pel Senat, per la qual cosa si renuncia al lloc aquesta Cambra hauria de nomenar el seu substitut, mentre que el Consell hauria de cobrir la seva vacant a la Comissió Permanent, l'òrgan decisiu en el CGPJ del que ella formava part al costat d'altres quatre vocals.

Pigem és jurista i el seu lloc a la Comissió Permanent hauria, d'acord als precedents del CGPJ, de ser ocupat per una persona del seu mateix perfil i no per un jutge, per la qual cosa el nom de Nuria Díaz, vocal proposada pel PP, ha estat citat per alguns vocals consultats com a possible substituta de la dimissionària.

Pigem va reconèixer en declaracions a la premsa que la informació publicada que havia portat una quantitat inferior al límit fixat per la llei era correcta, i es va mostrar sorpresa per l'escàndol perquè no havia incorregut en cap falta.

La vocal, que va considerar que la notícia constituïa un atac a CiU, va assumir que la seva germana, que l'acompanyava a la frontera, portava a sobre més de 10.000 euros, i per això se li ha obert expedient. El límit permès sense declarar són 10.000 euros. A la vocal del CGPJ la van deixar passar, però a la germana els agents li van aixecar una acta administrativa per una infracció greu de la llei contra el blanqueig de capitals i li van decomissar els diners.

Les dones van explicar que tornaven de visitar la seva mare, que viu al Principat d'Andorra, i que aquesta els havia donat diners en metàl·lic per comprar regals de Nadal. La germana va al·legar que no havia tingut en compte els diners que ella ja portava a sobre abans de rebre el regal de la seva mare.

Pigem va ser, fins al seu nomenament, diputada de CiU, entre els anys 2000 i 2012. És advocada des de 1977, especialitzada en Dret Matrimonial i de Família, tant Civil com Canònic, amb despatx propi. Va ser diputada de la Junta de Govern del Col·legi de Barcelona de 1988 a 1991 i va ser professora de la seva Escola de Pràctica Jurídica i del Màster de Dret de Família de la Universitat de Barcelona.