Tres associacions de jutges i magistrats van aplaudir ahir la renúncia de Mercè Pigem com a vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després d'haver estat enxampada amb la seva germana quan treien prop de 20.000 euros d'Andorra (9.500 la jurista i 10.360 l'altra dona).

El portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Pablo Llarena, va agrair la decisió de Pigem perquè suposa una consideració a la credibilitat del CGPJ i de tots els jutges. Llarena va recordar que Pigem, elegida a proposta de CiU, no va cometre cap infracció penal ni administrativa, però no va aportar cap tipus de justifiació completa del trànsit dels fons, de manera que podia generar una "suspicàcia general", apunta Llarena. A banda, ha afirmat que la renúncia de Pigem no està vinculada al clima de confrontació política amb Catalunya (com deia la jurista en una carta que va fer pública dissabte), sinó que ve determinada per una situació que compromet la credibilitat de les persones afectades i del Consell.

Per la seva part, el portaveu de l'Associació de Jutges i Magistrats "Francisco de Vitoria", Marcelino Sexmero, va indicar que la renúncia de Pigem era "una notícia esperada", ja que així li havia demanat el president del CGPJ, Carlos Lesmes. "L'òrgan de govern dels jutges no pot tenir una vocal que estigui sota sospita", va recalcar Sexmero. Segons ell, "la moralitat i l'ètica"han d'estar per damunt de qualsevol altra consideració. En aquest sentit, va afegir que el nivell d'exigència ètic a l'hora de representar a un òrgan polític com el CGPJ és "molt alt" perquè ja no es toleren determiades situacions. Per a Sexmero, la renúncia de Pigem no té res a veure amb Catalunya, sinó que amb el fet "clar i evident" d'haver estat sorpresa entrant a Espanya des d'Andorra amb uns diners que ha justificat "de manera ridícula".

El portaveu del Fòrum Judicial Independent, Conrado Gallardo, considera que Pigem ha actuat correctament perquè, des del seu punt de vista, una persona que assumeix la responsabilitat de protegir la independència dels jutges i de decidir quan incorren en conductes contràries al seu deure, ha de mantenir "un comportament irreprotxable". Gallardo va manifestar que l'incident va fer perdre a Pigem credibilitat per a la seva tasca com a vocal , pel que procedia la dimissió. Tot plegat demostra, segons Gallardo, que els nivells d'exigència i moral per nomenar vocals del CGPJ són molt baixos, perquè, d'altra manera, no s'entenen aquest tipus d'incidents.