El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va donar ahir per fet que hi haurà unes eleccions anticipades a Catalunya i que hi haurà acords entre els partits sobiranistes, en vigílies del començament d'una ronda de contactes de caràcter discret propiciada pel president Artur Mas. Segons va indicar ahir el conseller Homs des de Roma, "es poden convocar unes eleccions i això es produirà, és la impressió que tinc", va dir abans d'apuntar que esperava que aquests comicis fossin llegits com un suport a la independència. També es va referir a la ronda de contactes que tindrà lloc en els pròxims dies per tractar de consensuar un full de ruta unitària a partir de les diverses propostes dels partits sobiranistes, així com per parlar de si hi ha d'haver una o diverses llistes electorals.

Homs hva afirmar sobre això que confiava en què "hi haurà un acord, com succeeix sempre", ja que a Catalunya "tenim una llarga tradició política" a l'hora d'aconseguir pactes malgrat partir de punts de vista diferents. Fonts dels partits sobiranistes consultades van coincidir en la percepció que era possible aconseguir un acord, i que la ronda de contactes que s'iniciarà en els pròxims dies podia ser decisiva per superar les divergències. La impressió generalitzada és que, en aquesta ocasió, els contactes entre els partits poden ser "molt discrets", tal com ha demanat el Govern, i que, al costat de les reunions entre Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, també es produiran reunions bilaterals amb la CUP i amb ICV-EUiA.

Persisteix la divergència entre CDC i la resta de partits sobiranistes sobre si han de concórrer amb una llista unitària -com desitgen els convergents- o amb llistes separades però amb punts comuns, per exemple amb una part del nom de les candidatures idèntic o amb un o diversos punts programàtics coincidents.