Corporación Fisiogestión va ser la gran beneficiada del principal concurs públic de la Sanitat Catalana des de 2010. Va obtenir 160 milions d'euros, el 79% de dos lots en licitació. Segons revelava ahir el diari El País, representants d'aquest grup empresarial van participar en reunions prèvies en les quals es va definir com seria el concurs, obtenint informació privilegiada respecte a la seva competència. Es dóna el cas que el concurs el convocava CatSalut, organisme dirigit per Josep Maria Padrosa, que va ser director de Fisogestión fins que va ser nomenat pel càrrec.

Entre novembre de 2011 i febrer de 2012 es van celebrar tres reu?nions en les quals es va definir un canvi radical en el concurs pel qual CatSalut licitaria els serveis de rehabilitació i logopèdia, i que suposa un cost proper als 200 milions d'euros en deu anys. Segons la informació publicada ahir, les empreses adjudicatàries cobrarien més o menys en funció de la millora dels pacients.

En les reunions preparatòries que van marcar les condicions del nou concurs hi van participar Jordi Sales i Conxita Closa. El primer hi acudia com a representant de la Unió Catalana d'Hospitals, la patronal del sector. La segona, com a representant del Pla Pla Director de Malaltia Vascular Cerebral. No obstant, ambdós eren alhora directius destacats de Corporación Fisiogestión.

Altres empreses que també optaven a aquest concurs no van tenir presència en aquestes reu?nions i van haver d'esperar tres mesos a conèixer els detalls del concurs. Al final, Corporación Fisiogestión, ja fos en solitari o com a membre d'unions temporals d'empreses, va obtenir el 79 per cent dels lots que van sortir a licitació.

Investigat per Antifrau

No és la primera vegada que la figura de Padrosa es posa en qüestió. Una investigació d'El País ja va destapar el juny de l'any passat que el director de CatSalut va trigar més d'un any i mig a presentar les declaracions d'activitats i béns a les quals estava obligat per llei. En fer-ho es va revelar que va compaginar el seu càrrec a la Generalitat amb el d'apoderat de societats de la Corporación Fisiogestión, que facturaven a la sanitat pública catalana.

Aquests fets van motivar l'obertura d'una investigació per part de l'Oficina Antifrau, que va acabar arxivant el cas per no apreciar indicis de delicte. No obstant, Antifrau va recomanar a la Generalitat establir mesures perquè els alts càrrecs aportessin les declaracions de béns dins dels terminis que marca la legislació.