L'habitual ambient familiar al Zoo de Barcelona es va veure pertorbat, ahir, quan un home amb uniforme militar i que ja havia protagonitzat altres incidents a la ciutat mesos enrere es va endinsar al recinte dels lleons i va ser atacat pels animals davant l'atònita mirada dels visitants.

Pocs minuts després de les 12 del migdia, el protagonista dels fets es va enfilar a una zona de gespa, d'accés prohibit, entre l'espai dels tigres i dels lleons, va superar una tanca i, de manera immediata, quan volia enfilar-se a un arbre, va ser llençat al fossat per dues lleones que van detectar la seva presència, tal i com mostren els vídeos que van penjar a les xarxes socials alguns dels testimonis.

L'incident no va ser fortuït. "El sistema de seguretat impedeix que en una passejada normal una persona pugui caure dins. No pot ser de manera accidental, per caure has de tenir voluntat d'entrar. Hi ha d'haver una certa intenció", va afirmar ahir el cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, Héctor Carmona, després dels fets.

Després de caure al fossat d'una urpada, els animals van arrossegar l'home fins a un túnel de servei, d'accés a l'interior dels espais per a lleons. El succés va durar uns 20 minuts i va acabar dins del recinte en què habiten els cinc animals, que segons fonts del zoo s'alimenten de carn de cavall.

El director de Barcelona Serveis Municipals, Ignasi Armengol, va explicar que "la intenció no era matar-lo, s'han posat a jugar amb ell". L'atac, en qualsevol cas, es va saldar amb mossegades i urpades que li van causar ferides a la cara i tot el cos, i fins i tot l'home va acabar amb "la llengua penjant", segons algunes fonts. Per intentar allunyar els animals de la víctima, primer es van utilitzar extintors i, posteriorment, mànegues d'aigua, per "amb la molèstia que produeix el raig d'aigua, però sense fer-los mal, apartar-los" de l'home.

Un cop espantats, el protagonista va ser rescatat a les 12.45 hores per personal del Zoo, guàrdies de seguretat, policies i bombers de Barcelona, mentre la motxilla de l'home, també de camuflatge i de grans dimensions, que habitualment sempre porta en les seves accions, es va quedar a l'interior del fossat.

Durant el succés es va establir un cordó de 50 metres a la zona i es van tancar de forma provisional algunes instal·lacions. Les mesures no van evitar, però, que molts visitants que havien decidit aprofitar el pont de la Puríssima per visitar el zoològic, s'acostessin fins la zona per assabentar-se dels fets. A l'ambulància, els serveis mèdics van assistir al ferit, "en estat greu, però estable", que va ingressar a urgències de l'hospital Vall d'Hebron en estat crític, segons fonts hospitalàries, encara que no es tem per la seva vida.

Conegut per altres successos

El succés ocorregut ahir al Zoo no queda en una simple anècdota a la pàgina de successos, sinó que aquest uniformat militar ja ha donat més d'un maldecap a les autoritats catalanes en els últims mesos, havent protagonitzat altres exhibicions públiques en punts simbòlics de la ciutat. El passat 24 de novembre, l'home, de 45 anys i nacionalitat espanyola, veí de Gelida (Alt Penedès), va ser detingut després de penjar-se a la façana de l'edifici modernista de La Pedrera de Gaudí, amb pancartes amb esvàstiques nazis i en les quals es podien llegir lemes com "avortament assassí" i "40 mil nens any, Hitler principiant". Prèviament, l'11 de setembre, ja va portar a terme un altre incident també mediàtic, quan va cremar una estelada i un mocador palestí davant del monument a Rafael Casanova. Un "Rambo" urbà que en totes les seves actuacions públiques ha aconseguit acaparar el focus de les càmeres i les mirades sorpreses dels ciutadans, però que ahir va anar més enllà d'un succés més i va acabar ingressat en estat greu.