El banc brasiler BTG Pactual ha fet el negoci del segle a costa de la Generalitat. Fa pocs dies, l'entitat va vendre la gestió dels túnels del Cadí i de Vallvidrera per 146 milions d'euros al fons francès de capital risc Ardian. Significa 2,5 vegades els 59 milions que va invertir fa dos anys quan el Govern va decidir privatitzar l'empresa Túnels Barcelona Cadí.

El 2012 BTG Pactual, juntament amb la corporació Abertis, va acordar amb la Generalitat la cessió de la gestió durant 25 anys per una xifra de 430 milions d'euros, dels quals 309 milions ja es van pagar el 2012. Tanmateix, el banc brasiler -que tenia fins ara el 65% de la gestió dels túnels- va adquirir les seves participacions per només 59,5 milions d'euros.

Amb la venda a finals de novembre de la seva part al fons Ardian, BTG Pactual ha guanyat ni més ni menys que 86,9 milions d'euros. Segons va informar eldiario.es, la Generalitat atribueix aquesta enorme plusvàlua a la millora de la situació econòmica.

No és la primera vegada que el banc brasiler inverteix en empreses privatitzades de la Generalitat. Tres setmanes després d'adquirir la gestió dels túnels del Cadí BTG, Pactual va participar en la compra d'Aigües Ter-Llobregat -ATLL- formant part del consorci liderat per la companyia madrilenya Acciona. Aquesta privatització -la de major envergadura de la Generalitat- va permetre ingressar 1.000 milions d'euros a les arques públiques l'any 2012, però també va portar polèmica per la decisió d'un organisme de la pròpia Generalitat -l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya-, que va assenyalar que l'adjudicació d'ATLL al consorci d'Acciona i BTG era irregular perquè incomplia el plec de condicions. Posteriorment, tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -TSJC- com el Tribunal Suprem van instar a revocar la concessió.

A finals d'aquest novembre, l'entitat financera brasilera va desmentir que també es volgués vendre la seva part del consorci d'ATLL. El soci de BTG Pactual, Renato Mazzola va negar que la venda del 65% del túnel del Cadí suposés un preludi per repetir l'operació amb Aigües Ter-Llobregat.