La Generalitat ha eliminat del projecte de pressupostos per al 2015 la partida destinada al finançament de les guarderies municipals, segons ha denunciat avui la patronal del Tercer Sector, la Confederació, que ha advertit que això repercutirà en les quotes que hauran de pagar les famílies.

La patronal ha expressat el seu "profund" lament per la desaparició d'aquesta partida i ha denunciat una "falta de compromís polític amb l'etapa educativa dels 0 als 3 anys" de la Generalitat.

La Confederació ha recordat que ja el 2011 el Departament d'Ensenyament "va reduir dràsticament l'aportació que li corresponia en base al sistema de terços que definia la normativa (finançament a parts iguals entre la Generalitat, els ajuntaments i les famílies).

"En aquell moment es presentava com una mesura conjuntural, però ara es confirma que es tracta d'una mesura definitiva, traspassant la responsabilitat de finançament a les diputacions", ha remarcat la patronal.

La patronal, que representa entitats que gestionen 132 serveis dirigits a petita infància i 72 guarderies que donen feina a més de 1.000 professionals, ha alertat de l'"impacte de la inestabilitat en el finançament d'aquest servei públic, tant pel possible increment de les quotes que hauran d'assumir les famílies, com pel risc que suposa per a la sostenibilitat i qualitat del servei".

La patronal ha reclamat "conèixer de quina manera es garantirà que les diputacions disposin dels fons suficients per dotar econòmicament les guarderies municipals".

La Confederació ha recordat que la xarxa pública de guarderies de Catalunya té el seu origen en una iniciativa legislativa popular que va ser aprovada per unanimitat al Parlament el 2004 i que va donar lloc a la Llei 5/2004, de creació de guarderies de qualitat, com a resultat d'un pacte legislatiu per donar resposta a necessitats educatives i socials.

La patronal ha recordat la publicació, el passat dia 4, de l'estudi "Aprenentatge i cicle vital. La desigualtat d'oportunitats des de l'educació preescolar fins a l'edat adulta" de l'Obra Social La Caixa, que conclou que "l'educació preescolar és una etapa formativa decisiva que influeix directament en els resultats futurs dels nens en competències bàsiques, sigui quin sigui el seu origen socioeconòmic".

"Des del sector som plenament conscients de les dificultats pressupostàries de la Generalitat, però demanem al Govern que reconsideri aquesta decisió política, ja que en cap cas pensem que les mesures d'eficiència hagin d'anar en detriment d'un model educatiu amb contrastada trajectòria i amb una clara contribució a la reducció de les desigualtats socials del país", ha conclòs La Confederació.