La jutgessa de Barcelona que investiga la trama de les ITV interrogarà el pròxim mes de gener l'exdiputat de CiU Oriol Pujol Ferrusola com a imputat per un altre suposat cas de suborn davant les sospites que va cobrar comissions per beneficiar projectes d'un empresari amic, segons van informar ahir fonts judicials. Aquesta serà la tercera vegada que el fill de Jordi Pujol anirà a declarar com a imputat, després de fer-ho davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dues vegades per tràfic d'influències i suborn.

La Fiscalia ha demanat la nova imputació d'Oriol Pujol per ?suborn, en una derivada de la trama de les ITV, davant els indicis que entre el 2008 i el 2012 va cobrar, suposadament, 500.000 euros de comissions per utilitzar la seva influència política per beneficiar projectes d'un empresari amic. A més d'Oriol Pujol, la jutgessa interrogarà també la seva dona, Anna Vidal, i l'empresari i íntim amic de l'exdiputat de CiU Sergi Alsina, aquests dos últims ja imputats en la causa de les ITV, en la qual Oriol Pujol està acusat d'intentar arreglar el mapa d'inspecció de vehicles a Catalunya.

En el seu escrit presentat davant la jutgessa, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado manté que Oriol Pujol, a través de la seva dona, va cobrar presumptament comissions il·legals perquè intercedís davant càrrecs de la Generalitat, de l'Agència Tributària i alcaldes per beneficiar determinats projectes empresarials, com ara les reconversions industrials de Sharp, Sony i Yamaha. Concretament, el fiscal sosté que entre l'últim trimestre del 2010 i el març del 2011 Alsina va ser requerit per diverses empreses per realitzar "tasques d'intermediació en operacions mercantils a Catalunya", en les quals l'empresari "contractava aparentment els serveis de la imputada Anna Vidal en concepte d'assessoria, i es retribuïa generosament".

Tot i això, el ministeri públic manté que els serveis que realment pagava Alsina eren "els prestats per Oriol Pujol, que utilitzava les seves múltiples influències polítiques en benefici propi" i dels altres dos imputats. D'aquesta manera, afegeix el fiscal Anticorrupció, Alsina "comptava amb un indubtable suport polític al Parlament i al Govern de la Generalitat" a través d'Oriol Pujol, que presumptament rebia "retribucions econòmiques ingressades als comptes bancaris de la seva dona per una tasca d'assessorament fictícia".

Segons l'opinió del fiscal, entre les intervencions que Oriol Pujol va tenir a favor del seu amic Sergi Alsina hi figuren gestions relacionades amb la venda de la planta de Sharp a Sant Cugat del Vallès, així com el trasllat d'actius de Sony.