Un 45,3% dels catalans es mostra contrari que Catalunya es converteixi en un Estat independent, davant un 44,5% que s'hi manifesta a favor, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. El director del CEO, Jordi Argelaguet, va presentar ahir els resultats de l'enquesta sobre el context polític del 2014, realitzada telefònicament entre el 9 i el 13 de desembre, amb una mostra de 1.100 persones. Argelaguet va explicar que, mentre que en anteriors ocasions es qüestionava els ciutadans sobre què votarien en un referèndum sobre la independència, en aquest sondeig s'havia preguntat de forma directa si "volen que Catalunya es converteixi en un Estat independent".

"Ens ha sortit un empat tècnic amb un lleugeríssim avantatge del "no", d'unes dècimes. Es tracta de nou persones", va destacar. "Són unes dades que no ens diuen res més que la voluntat que Catalunya sigui o no un Estat independent, però no ens diuen el comportament real en un eventual referèndum o consulta, o com es traduiria en unes eleccions" plebiscitàries hipotètiques. En comparació del Baròmetre d'Opinió Pública del CEO de l'octubre passat, quan es va formular la doble pregunta del 9-N, el doble "sí" a la independència va obtenir un 49,4%, per un 42,5% que es van mostrar contraris, entre els quals s'inclouen el 12,6% favorable que Catalunya fos un Estat, si bé no independent. A Girona, el suport a la independència ha retrocedit quasi deu punts en l'últim sondeig. Això no obstant el 58,3% dels enquestats encara defensa l'Estat independent.

Canvi de tendència

En el sondeig d'aquest desembre, això no obstant, per primera vegada els últims anys els contraris a la independència (45,3%) superen els que s'hi manifesten a favor (44,5%). Segons Argelaguet, més enllà "del "sí" altament mobilitzat, per primera vegada surt un "no" manifestament alt, cosa que indicaria l'estat d'ànim a Catalunya", com de més mobilització dels contraris a la independència o que molts dels anteriorment abstencionistes es posicionen ja a favor del "no". Però també va dir que "l'eventualitat d'un Estat independent és més real que fa setmanes", cosa que produiria un efecte d'"aversió al risc" entre un percentatge de ciutadans que malgrat haver-se mostrat favorables a la independència els últims anys, "davant un canvi important en la situació política, optaria per l'statu quo". Desgranat per partits, els favorables a la independència són un 81,2% dels votants de CiU, un 90,5% a ERC, un 11,3% del PSC, un 27,9% d'ICV-EUiA, un 85,4% de la CUP i un 15,7% de Podem; d'una altra banda, s'hi mostren en contra un 86,8% de votants del PSC, un 100% del PPC, un 98,4% de Ciutadans, un 80,4% de Podem, un 11% dels votants de CiU, un 5,3% d'ERC i un 4,2% de la CUP. L'enquesta del CEO va més enllà d'aquesta pregunta binària i, en un altre dels seus punts, planteja diferents opcions del debat sobiranista als catalans, en què s'evidencia un "repunt" de la proposta de reforma federal.

Amb diferents opcions per triar, un 36,2% de catalans opta per la independència, mentre que un 28,9% advoca per un Estat dins d'una Espanya federal, un 21,8% vol seguir sent una comunitat autònoma i un 5,4% només una regió. "La gent està començant a preveure que el PP no tindrà majoria absoluta a les eleccions, per la qual cosa poden haver-hi sectors que entenguin que el panorama polític del futur no serà tant de bloqueig i poden aflorar plantejaments d'entesa entre Catalunya i Espanya, i veuen que les opcions que volen fer una reforma constitucional profunda poden ?gua?nyar", va dir Argelaguet.