El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va oferir ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, presidir un govern d'unitat després de les pròximes eleccions catalanes encara que la llista de CiU no sigui la més votada i Esquerra guanyi els comicis. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras va afirmar que ja li havia plantejat a Mas, en les recents trobades que tots dos havien mantingut, "que aquesta és una opció" a partir de la qual es pugui assolir un acord que permeti convocar com més aviat millor unes eleccions autonòmiques de tipus plebiscitari.

L'oferta de Junqueras a Mas garanteix la unitat postelectoral encara que CiU i ERC concorrin a les eleccions en llistes separades perquè, segons va explicar, "es tracta d'adaptar-nos a les majories que es van formant". El líder republicà va demanar a Mas "no embarrancar-se" en una proposta de llista única de les formacions independentistes "que en cap lloc es diu que sigui millor", perquè no aconseguiria a les eleccions una majoria absoluta que, segons la seva opinió, sí s'obtindria amb llistes amb un paraigua comú.

Junqueras va insistir que les diferències sobre el tipus de llista més adequada per participar en unes eleccions plebiscitàries no poden servir de pretext per endarrerir la seva convocatòria.

"Totes les enquestes diuen que la proposta de llista única no arriba a la majoria absoluta, mentre que amb llistes separades, però amb un paraigua comú, podem aconseguir-la", va subratllar abans d'afegir: "No es tracta de si jo convenço Mas o de si ell em convenç a mi, sinó que allò important és trobar la fórmula que sumi més gent i no exclogui ningú".

Escenari electoral

Des de CiU, en canvi, el secretari general d'UDC i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va valorar l'oferta de Junqueras de cedir la presidència del pròxim Govern com "una maniobra de distracció per defugir la proposta del president Mas". Espadaler va afegir que els "sorprèn" aquesta proposta, perquè "les dues vegades que el president Mas ha guanyat les eleccions, ERC no l'ha respectat i ha optat per altres opcions", per la qual cosa li donen "una credibilitat baixa". Va demanar, en qualsevol cas, a Mas i Junqueras "que no allarguin la disputa de forma indefinida" perquè la incertesa sobre l'avanç electoral dificulta la governabilitat de Catalunya. Per a la portaveu de Ciutadans (C's) al Parlament, Carina Mejías, l'oferta llançada per Junqueras a Mas suposa una mostra que els dos líders "actuen a la desesperada" davant la disminució del suport a l'independentisme.

"Catalunya -va apuntar- es troba en una situació de desgovern, paràlisi i bloqueig".

Des del PPC, el president del seu grup a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, va demanar a la "majoria" silenciosa contrària a l'independentisme que "passi a ser visible". "És fonamental la reacció i mobilització d'aquells catalans que se senten també espanyols", va explicar Alberto Fernández. Sense valorar l'oferta del líder d'ERC, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va anunciar a la reunió del Consell Nacional del seu partit una ronda de contactes a Catalunya i a tot l'Estat amb la finalitat d'impulsar la celebració de diversos referèndums, entre ells el d'autodeterminació de Catalunya.