El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reafirmat avui el seu compromís amb el dret a decidir a Catalunya i ha ofert obrir un procés constituent "per discutir amb tots de tot", però ha advertit que mai s'abraçarà amb Mariano Rajoy ni amb Artur Mas.

En el seu primer míting a Barcelona, en un multitudinari acte al pavelló de la Vall d'Hebron, el líder de Podem ha afirmat que no ha vingut a la capital catalana "per prometre res a ningú, a canvi de vots ni favors", perquè no "es fia" dels polítics que ho fan, en un discurs en el qual ha deixat clar la seva aposta per deixar de banda "les banderes".

"Això sí, a mi no em veureu fer-me una abraçada ni amb Rajoy ni amb Mas", ha assegurat Iglesias, en una vetllada al·lusió al líder de les CUP, David Fernàndez, que en la consulta del 9N va ser fotografiat fonent-se en una amistosa abraçada amb el president de la Generalitat.

En el seu primer gran acte polític a Barcelona, Iglesias ha abarrotat el pavelló de Vall d'Hebron, amb capacitat per a més de 3.000 persones, entre les que es trobaven alguns polítics catalans com l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, el diputat socialista al Parlament Ferran Pedret, el regidor d'ICV-EUiA a Barcelona Ricard Gomà i el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet.

El gran nombre d'assistents al míting d'Iglesias ha desbordat la capacitat del recinte, per la qual cosa nombrosos simpatitzants que formaven cua a la porta per entrar s'han quedat finalment sense poder accedir.

En el seu míting, Iglesias ha reiterat el seu compromís amb el dret a decidir a Catalunya -"per descomptat", ha insistit-, i ha afirmat que la "resposta" de Podem davant els que demanen que es defineixi és obrir "un procés constituent per discutir amb tots de tot".

"No vull que Catalunya se'n vagi, però sí que sé que la casta espanyola ha insultat als catalans", ha afegit Pablo Iglesias, que ha reprotxat als polítics espanyols que hagin oblidat que Espanya és "un país de països, un país de nacions".

Segons l'opinió d'Iglesias, el propòsit de Podem no és aixecar murs, sinó "construir ponts", després del què ha assegurat que no li importen les banderes que cadascú llueixi en la polsera, sinó "els comptes bancaris".

"I els que s'emporten els diners a Suïssa o Andorra, tenen un nom, traïdors al seu poble, es diguin Jordi Pujol o Rodrigo Rato. No tenen més pàtria que els diners", ha etzibat.

El secretari general de Podem ha defensat que parlar de Catalunya "és parlar de retallades sanitaris rècords", similars a les que s'estan aplicant en la Comunitat de Madrid, i després ha llançat una advertència: "Mas i Aguirre, el vostre temps s'ha acabat".

El líder de Podem ha recordat que, arran de la crisi econòmica, ha augmentat la renda dels barris més rics de Barcelona mentre altres pateixen el drama dels desnonaments i ha dit: "d'això és del que cal parlar i d'això és del que alguns tenen por que parlem".

En aquest sentit, ha defensat el dret a decidir no sols en l'àmbit sobiranista, sinó també per discutir sobre la democratització de l'economia, les polítiques contra els desnonaments o la persecució dels evasors fiscals.

Iglesias ha reconegut ser d'esquerres -"se'm nota a la llegua", ha comentat-, però ha defensat que la lluita de Podem és trencar amb el joc polític que només permet que "guanyin els diners" i plantejar-la en termes d'"els de baix i els de dalt". "I els de baix som molts més", ha afegit.

Abans de la seva intervenció, la secretària de Plurinacionalitat, Gemma Ubasart, ha afirmat que Podem no acceptarà "lliçons de catalanitat d'aquells que s'han enriquit amb el 3%" i ha afegit que la seva formació no és "unionista ni independentista, sinó demòcrata".

El líder de Podem mantindrà aquesta tarda trobades informals amb diferents col·lectius socials afectats per la crisi i les retallades, i demà, dilluns, es reunirà amb Ada Colau, la portaveu de la plataforma ciutadana Guanyem Barcelona, amb la qual oferirà després una roda de premsa.