El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va reafirmar ahir el seu compromís amb el dret a decidir a Catalunya i va oferir obrir un procés constituent «per discutir amb tots de tot». Tanmateix, en el seu primer míting a Barcelona el líder de Podem va afirmar que no va venir a la capital catalana «per prometre res a ningú, a canvi de vots ni favors», perquè no «es fia» dels polítics que ho fan, en un discurs en el qual va deixar clara la seva aposta per deixar a un costat «les banderes».

En el seu primer gran míting polític a Barcelona, Iglesias va omplir de gom a gom el pavelló de Vall d'Hebron, amb capacitat per a més de 3.000 persones, entre les quals es trobaven alguns polítics catalans com l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, el diputat socialista al Parlament Ferran Pedret, el regidor d'ICV-EUiA a Barcelona Ricard Gomà i el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet.

El gran nombre d'assistents al míting d'Iglesias va desbordar la capacitat del recinte, per la qual cosa nombrosos simpatitzants que formaven cua en la porta per entrar es van quedar finalment sense poder-hi entrar.

En el seu míting, Iglesias va reiterar el seu compromís amb el dret a decidir a Catalunya -«per descomptat», va insistir-, i va afirmar que la «resposta» de Podem davant els que demanen que es defineixi és obrir «un procés constituent per discutir amb tots de tot».

«No vull que Catalunya se´n vagi, però sí que sé que la casta espanyola ha insultat els catalans», va afegir Pablo Iglesias, que va retreure als polítics espanyols que hagin oblidat que Espanya és «un país de països, un país de nacions».

En opinió d'Iglesias, el propòsit de Podem no és aixecar murs, sinó «estendre ponts», després de la qual cosa va assegurar que no li importen les banderes que cadascú llueixi a la polsera, sinó «els comptes bancaris».

Traïdors a la pàtria

«I els que s´emporten els diners a Suïssa o Andorra, tenen un nom, traïdors al seu poble, es diguin Jordi Pujol o Rodrigo Rato. No tenen més pàtria que els diners», va etzibar. El secretari general va defensar que parlar de Catalunya «és parlar de retallades sanitàries rècords» similars a les que s'estan aplicant a la Comunitat de Madrid, i aleshores va advertir: «Mas i Aguirre, el vostre temps s'ha acabat».

El líder de Podem va recordar que, arran de la crisi econòmica, ha augmentat la renda dels barris més rics de Barcelona, mentre uns altres sofreixen el drama dels desnonaments i va dir: «D'això és del que cal parlar i d'això és del que alguns tenen por que parlem».

En aquest sentit, va defensar el dret a decidir no solament en l'àmbit sobiranista, sinó també per discutir sobre la democratització de l'economia, les polítiques contra els desnonaments o la persecució dels evasors fiscals.

Iglesias va reconèixer ser d'esquerres -«se'm nota d'una hora lluny», va comentar- però va defensar que la lluita de Podem és trencar amb el joc polític que solament permet que «guanyin els diners» i plantejar-la en termes de «els de baix i els de dalt». «I els de baix som molts més», va afegir.

Abans de la seva intervenció, la secretària de Plurinacionalitat, Gemma Ubasart, va afirmar que Podem no acceptarà «lliçons de catalanitat d'aquells que s'han enriquit amb el 3 %» i va afegir que la seva formació no és «unionista ni independentista, sinó demòcrata».

El líder de Podem va mantenir ahir a la tarda trobades informals amb diferents col·lectius socials afectats per la crisi i les retallades, i avui té previst reunir-se amb la portaveu de la plataforma ciutadana Guanyem Barcelona, Ada Colau, amb la qual oferirà després una roda de premsa.