El coordinador general de CDC, Josep Rull, va respondre ahir al líder republicà, Oriol Junqueras, que va oferir a Mas la presidència de la Generalitat encara que perdi les eleccions, que la prioritat "no són els partits i els càrrecs", sinó realitzar "el referèndum que no ens han deixat fer" sobre la independència de Catalunya en forma d'eleccions plebiscitàries. Rull s'hi va referir, en unes declaracions fetes en un dinar amb militants al municipi barceloní de Calders i va considerar que "és un error plantejar el debat en termes clàssics de partits" perquè "les pròximes eleccions no han de servir per elegir uns o altres càrrecs, o un president de la Generalitat o un altre, sinó per avançar cap a la independència, transformant-les en un referèndum de veritat que no ens deixen fer".

Per aquest motiu, va explicar Josep Rull, "no entrarem" en aquest tipus de debats partidistes, ja que "ara es tracta de fer poques declaracions i molt treball interior" a fi de "trobar la síntesi i assolir un acord, que és el que la ciutadania ens demana".

Segons aquest coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya, primer cal acordar "el què i el com, i en última instància el quan", amb la qual cosa "continuarem treballant en aquests objectius" amb la confiança que "si fem les coses ben fetes, podrem aspirar al que vulguem".

Rull va respondre a les interpretacions realitzades després de conèixer-se l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), segons les quals el no a la independència guanyaria ara mateix al sí, i va assenyalar que "si estan tan convençuts, i si hi ha tanta confiança en que les posicions contràries a la independència avancen, que ens deixin fer un referèndum vinculant" i va afegir que "això és el que hauria de fer qualsevol demòcrata".

Fer caure els obstacles

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Alfred Bosch, va reafirmar ahir l'oferta d'Esquerra al president Artur Mas, de cedir-li la presidència de la Generalitat en la pròxima legislatura encara que CiU no guanyi les eleccions, i va apuntar que "ser generosos és una aposta guanyadora". A l'acte de clausura d'unes Jornades Municipalistes organitzades per ERC a Barcelona, Bosch va reafirmar l'oferta llançada dissabte a Mas pel líder del seu partit, Oriol Junqueras, de cedir-li la presidència d'un govern d'unitat encara que CiU no guanyés unes eventuals eleccions autonòmiques de tipus plebiscitari i sí ho fes Esquerra. El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona i actual portaveu del seu partit al Congrés dels Diputats, va demanar als assistents a les jornades municipalistes que treballin per "fer caure els obstacles i el mur".

La capacitat d'obertura a la societat i cap als altres partits, va explicar, "pot semblar un sacrifici, però és un guany", ja que "ser generosos és una aposta guanyadora, ens fa créixer, ens fa ser més oberts, més capaços". Segons Bosch, el que no desitja ERC "és erigir un mur amb els bons, dient que fora estan els altres", sinó que volen "fórmules integradores, àmplies, sumes que sumin". Per aconseguir aquest objectiu, va afegir, "caldrà derruir alguns murs" i atreure "totes les sensibilitats, fins i tot guanyant menys". La secretària general del partit, Marta Rovira, per la seva banda va fer una crida a fer "ajuntaments amb parets de vidre".