Imagini que passeja per la Costa Brava a sobre d'una Harley-Davidson Street de 750 cc, amb el rugit Wisconsin com a banda sonora i la brisa marina bufant un èxtasi de llibertat a la cara. Ara desperti i pensi que ha de pagar aquest caprici però que mai el gaudirà. Exactament en aquesta situació està vostè i els més de set milions de catalans, que han d'aguantar un deute de la Generalitat que ja arriba als 63.075 milions, segons les xifres del Banc d'Espanya al tancament del tercer trimestre d'aquest 2014.

A cada ciutadà català li corresponen 8.505 euros per l'endeutament de la seva Administració autonòmica. Aproximadament el preu que la fàbrica recomana per a la citada moto i més del que costaria un utilitari molt bàsic, per exemple un Dacia Sandero. Els catalans són els ciutadans més endeutats de tot Espanya pels crèdits acumulats per la Generalitat. De fet, un català deu més del doble que un resident a Castella i Lleó, Astúries o Cantàbria. Si es compara amb el deute per habitant dels extremenys, resulta que els catalans estan el triple d'endeutats.

La mala situació econòmica per la qual passa la Generalitat també afecta els pagaments d'aquesta administració. Segons dades que acaba de publicar el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, el període mitjà de pagament de la Generalitat a l'octubre es va situar en 47,2 dies, xifra que suposa quasi 4,5 dies més que el mes anterior, quan va ser de 42,8 dies. Els 47,2 dies se situen per sobre els 30 dies de termini màxim però per sota la mitjana de la resta de comunitats autònomes, que el govern espanyol ha fixat en 52 dies, 9,11 dies més que al setembre. Pel que fa el període mitjà de pagament de les grans corporacions locals estatals, es va situar en 24,78 dies. En el cas de la ciutat de Barcelona, es va situar en 8,69 dies, 4,32 dies més que en el mes de setembre.

Més xifres

A l'Estat, el període mitjà de pagament conjunt de l'Administració central i de la Seguretat Social va ser de 14 dies, La mitja s'obté amb el període mitjà de pagament de l'Administració Central, que es va situar en 14,70 dies i el de la Seguretat Social, de 0,21 dies. Pel que fa les comunitats que es troben per sobre el termini màxim de 30 dies són Andalusia, Castella- la Manxa, Catalunya i Madrid, mentre que superen els dos mesos Aragó, les Illes Balears, Extremadura, Múrcia i el País Valencià i ja han incomplert el termini durant dos mesos consecutius, excepte les Illes Balears, que és la primera vegada.

Quan s'incompleix el termini dos mesos seguits, el Ministeri d'Hisenda alerta el govern autonòmic indicant-li la quantitat que ha de dedicar mensualment als proveïdors i les mitjanes quantificades de reducció de despeses, increment d'ingressos i altres mesures de gestió de cobraments i pagaments, que haurà d'adoptar.